Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България няма да се опитва да осигури руската ваксина "Спутник V", след като парламентът отхвърли проект за решение в тази посока днес. 83 депутати гласуваха "за", 69 "против", а 56 "въздържали се".

Гласуването бе предшествано от дълъг дебат.

"Когато Кремъл кихне БСП се разболява. Това правило е особено валидно в условия на пандемия."

Това заяви Даниел Митов (ГЕРБ). И допълни:

"Руската ваксина може да е добра, може да не е. Европейската агенция не я е проверила. В ЕС има правила, длъжни сме да ги спазваме".

Митов допълни, че Унгария е разрешила "Спутник V", но Виктор Орбан се е ваксинирал с китайска ваксина. Той припомни, че тази ваксина е блокирана в някои страни И изтъкна, че до края на юни България ще разполага с 6 млн. ваксини, а до края на годината с над 13 млн. ваксини.

Андрей Чорбанов ("Има такъв народ") заяви, че е последният човек, който може да бъде обявен за русофил.

"Европейски държави се имунизират с тази ваксина. В Унгария, Сърбия, твърдят, че няма странични реакции. Няма нищо лошо да се търси и китайската ваксина. 40 държави по света ползват тази ваксина. Русия е от най-добрите производители на ваксини.  Българските граждани трябва да имат избор", каза Чорбанов.

Хасан Адемов (ДПС) изтъкна, че държавите от ЕС наистина могат свободно да се снабдяват ваксини, но на собствена отговорност. Той обясни, че нашата агенция по лекарствата няма капацитет да изследва ваксини. Адемов добави, че подобно решение ще наруши и българското, и европейското законодателство.

"Да не превръщаме тази дискусия в геополитически спор", призова Адемов.

Джевдет Чакъров заяви, че ДПС ще се въздържи да подкрепи предложения проект, защото все още руската ваксина няма одобрение от европейската агенция по лекарствата. 

"В нашето предложение няма политика. Вие проявявате елементарен политически инат", заяви Атанас Зафиров (БСП).

Колегата му Явор Божанков изтъкна, че има тежък провал във ваксинационната политика на правителството.

"Аз съм убеден европеец, но съсипването на отношенията с Русия без причина е безмислено", каза Божанков.

Според Даниела Дариткова (ГЕРБ)  предложението на БСП е "лобизъм чиста проба".

"Системно депутати от ляво стоят без маски, това е фалшива загриженост за здравето на хората", каза Дариткова.

Тя припомни, че предишният парламент е приел решение, с което правителството може да преговаря за всички ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Александър Симидчиев ("Демократична България") призова да се спазват законите.

"Да не се опитваме да правим геополитика, а да направим така,че българските граждани да имат достъп до ефикасни и безопасни ваксини", каза Симидчиев.

И допълни, че Германия и Франция също изчакват процедурата на европейската агенция.

Антоанета Цонева ("Демократична България") заяви, че формацията няма да подкрепи предложения проект. Тя цитира социологически данни, че 62% от населението на Русия не би се ваксинирало със "Спутник V". Цонева допълни, че е мистерия с каква точно ваксина се е ваксинирал Владимир Путин.

"Няма официална информация това да е със Спутник", изтъкна Цонева.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че има български граждани, които искат да се ваксинират с тази ваксина. И допълни, че тя е регистрирана в 64 държави в света, като достъп до нея имат 3 млрд. души. Нинова припомни, че има европейски държави, които също са готови да обсъждат с Русия доставка на ваксината.

"Нека не бъдем нито русофили, нито русофоби, нека бъде българофили", призова Нинова.

Тома Биков (ГЕРБ) припомни, че Народното събрание приключва днес и няма как да носи отговорност. Според него нищо не пречи на служебния здравен министър да преговаря за "Спутник" V и той ще носи отговорност.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.