Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 64 години си отиде певицата Ваня Костова, съобщи Нова телевизия. Причината за смъртта не беще обявена веднага. Кончината е била потвърдена от близките на покойната и от "Спешна помощ".

Свързана над 20 години с формациите "Тоника" и с композитора Стефан Диомов, тя направи и забележителна самостоятелка кариера и изпя знакови балади, с които я запомниха поколения българи.

Костова издаде четири самостоятелни албума, първият от които концертен - запис от неин концерт в НДК - през 1987 г. Другите три дойдоха през 1991 и 1996 г. и 2001 г.

В дълъг списък от песни на "Тоника СВ" и Фамилия "Тоника" тя изпълняваше соловата партия.

Не остана безразлична и към политическите промени у нас след падането на комунизма през 1989 г. - пя на всички концерти на СДС през 90-те години на миналия век, където я запомнихме с кавъра на "Всичко хубаво на този свят е синьо".

Родена на 18 април 1957 г. в семейство на шивачка и миньор в Димитровград, израснала в Родопите и по-късно в Бургас, Ваня Костова завършва английската езикова гимназия в Бургас и по-късно естрадния отдел на консерваторията в класа на Георги Кордов.

Богатият ѝ дълбок алт, музикалният и артистичният ѝ талант проличават още в гимназията, където с емблематичните си очила и с китара пее по забави и по бригади. Не е от най-дисциплинираните. Няколко пъти я предлагат за изключване, защото не спазва вечерния час.

През 1980 г. печели конкурс за вокалисти към ансамбъла на тогавашното Главно управление на строителните войски за новосформираната група "Тоника СВ" заедно с Милица Божинова, Ралица Ангелова, Драгомир Димитров и Теодор Шишманов.

Година по-късно преживява две тежки лични драми - бременна, оцелява след като я блъска кола, а след това се разделя със съпруга си, музиканта Любен Михайлов. През този труден период, в който известно време не пее, ражда сина си Боян Михайлов и се връща пак в "Тоника СВ", за които Стефан Диомов пише усилено и групата прави хит след хит.

Първата ѝ песен като професионална певица, "Приятели", по музика на Стефан Диомов и текст на Георги Белев, става "Мелодия на годината 1981-а". Година по-късно излиза и едноименният албум на групата. Изпълненията на "Тоника СВ" звучат често по националните радио и телевизия. Мелодичността и романтиката им правят певците любимци на родната публика. 

Костова се превръща в солистка на състава и песни от този период като „Приятели“, „Аз и моето момиче“, „Като сън“, „Конче мое“, „Къде си“, „Вместо сбогом“, „Ако те има“ допринасят силно за нейната лична популярност. 

През 1983 г. „Тоника СВ“ издава втория си албум „Мария“, в който Костова изпълнява седем солови песни: „Мария“, „Цвете за обич“, „За старата любов“, „Малайка“, „Старата игра“, „О.Маляо“ и „Мандолината“. Групата прави над 350 концерта годишно. През 1985 г. тя издава третия си албум „Обич“, в който Ваня  изпява Обич“, „Звезда“, „Казваха ми“ и „За старата любов“. През пролетта на 1986 г. тя записва последната си песен с „Тоника СВ“ – „Очакване за пролет“ – муз. Стефан Диомов, текст Богомил Гудев.

Заради разногласия, през юли 1986 г., Костова и Диомов напускат „Тоника СВ“ и Ансамбъла на Строителни Войски и постъпват в ансамбъл „Магистрали“ към Войските на Министерството на транспорта. Тя започва самостоятелната си кариера.

Втория ѝ самостоятеен албум "Рождество", излязъл в края на 1991 г. съдържа част от най-силните балади в българската поп музика: „Рождество“ – музика Пламен Ставрев, текст Пейо Пантелеев, „Нека бъда твоята есен“ и „Закъснялата любов“ и двете по музика на Тончо Русев и стихове на Станка Пенчева, „Вишна“ – музика Тончо Русев, стихове Блага Димитрова, „Дом от мечти“ – музика Стефан Диомов, текст Петър Чухлев и „Любовта, която ни спаси“ – музика Мария Ганева, текст Петър Анастасов.

През 1994 г. Диомов събира всички певци от ръководените от него групи „Тоника“ и „Тоника СВ“. Те правят незабравими бенефисни концерти в Бургас и София. Решават да продължат да пеят заедно под общото име „Фамилия Тоника“. Групата отново се радва на огромна популярност и прави многобройни концерти. Тук Костова участва в първите три албума и е солистка на песни като „Здравей, как си, приятелко“, „Добър вечер, мамо“, „Сезони“, „Бяла къща – двор зелен“ и др. Продължава и самостоятелните си изяви.

През 2001 г. Костова напуска „Фамилия Тоника“, за да продължи с изцяло самостоятелна кариера. Същата година издава поредния си албум „Море от нежност“ – изцяло по музика на Иван Михайлов. От 2004 г. пее и в дуети със сина си Боян Михайлов.

През 2008 г. издава два диска с най-добрите си песни озаглавени – „За старата любов“ и „Закъснялата любов“. Тези дискове включват хитове от репертоара на „Тоника-СВ“, в които Ваня е била солистка като „Приятели“, „Мария“, „Обич“, „Конче мое“, „Старата игра“, „За старата любов“, „Цвете за обич“, „Очакване за пролет“.

През 2015 г. отново се събира с „Тоника-СВ“ и заедно с тях участва в бенефисния концерт на Стефан Диомов – „Хайде заедно“. Следват много участия и концерти с групата във Варна, Бургас, София, Плевен, Пловдив и др. През лятото на 2018 г. „Тоника-СВ“ пеят в рецитала на „Бургас и морето“ в памет на композитора Тончо Русев с „Нощна песен“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.