Израелският президент Реувен Ривлин избра вчера опозиционния лидер Яир Лапид да състави ново правителство - стъпка, която би могла да сложи край на дългото управление на Бенямин Нетаняху, предадоха световните агенции. Новината дойде, след като Нетаняху изпусна крайния срок да състави управляваща коалиция.

Ривлин прекара деня в консултации с всички партии, избрани в израелския парламент и изрази убеденост, че Яир Лапид има най-големи шансове да състави коалиция.

Лапид, чийто покоен баща беше министър и който е журналист и политик, сега има четири седмици да постигне сделка с потенциални партньори. Задачата му е тежка, но сега той има възможността да пише история, като сложи край на управлението на най-дългогодишния премиер в Израел. Нетаняху беше на поста общо 15 години, включително през последните 12 години.

И Нетаняху, и неговите опоненти се опитаха да спечелят подкрепата на партии, представляващи израелското арабско малцинство, като по този начин му дадат за първи път от десетилетия право на глас относно кабинета.

До голяма част политическата безизходица се дължи на съдебните проблеми на Нетаняху, тъй като някои възможни съюзници казаха, че няма да работят при премиер, който е подсъдим. Ако не се намери решение, ще се стигне до нови избори, като това ще допълни политическата неяснота, докато Израел е изправен пред такива предизвикателства, като иранската ядрена програма и продължаване с икономическото възстановяване след бързата ваксинационна кампания срещу COVID-19.