Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини прокуратурата, че прави "опит за преврат" срещу него, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В реч, след като делото за корупция срещу него бе подновено днес, 71-годишният премиер заяви, че е е обект на "лов на вещици".

Той е обвинен във вземане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие по три отделни казуса. Обвинението твърди, че Нетаняху е получавал скъпи подаръци и е опитвал да подобри медийния си имидж в замяна на услуги.

Последното заседание на окръжния съд в Ерусалим беше през февруари, когато подсъдимият не се призна за виновен по всички обвинения.

Делото бе подновено със встъпителни пледоарии и показания на свидетели. Нетаняху се е възползвал от голямата си власт за лична изгода и е осигурявал големи облаги за медии, които да помогнат за преизбирането му за премиер, е казала водещият прокурор Лиат Бен-Ари. В пледоарията си, цитирана от израелски медии, тя е подчертала, че всички са равни пред закона и че обвинението се основава на солидни доказателства.

Нетаняху изслуша обръщението на Бен-Ари, след което напусна съдебната зала. В реч впоследствие той обвини прокуратурата, че прави "опит за преврат" срещу него и че е налице "лов на вещици".

Сред разпитаните свидетели беше бившият изпълнителен директор на уебсайта "Уала" Илан Йешуа. Пред съда Йешуа разказа, че в работата на медията е имало систематична намеса и силен натиск да се пише положително за Нетаняху и семейството му и негативно за неговите политически опоненти.

Другото обвинение срещу най-дълго пребивавалия на поста премиер на Израел гласи, че той се е споразумял с издателя на иначе критичния към него вестник "Йедиот ахронот" да стане по-благосклонен, а в замяна близкият до премиера вестник "Хайом" да смекчи тона. Обвинение има и за получавани скъпи подаръци от милиардери срещу оказване на помощ в бизнес и лични дела