ЦСКА 1948 се заканва да не излезе на терена в петъчния мач срещу ЦСКА-София от челната шестица на Първа лига. Причината е, че Спортно-техническата комисия на БФС отказа да отложи двубоя заради 11-те заразени с коронавируса футболисти на клуба.

През миналата седмица стана ясно, че над 10 играчи и треньори на новака в Първа лига са дали положителни проби. Според правило, въведено от БФС и съгласувано със здравните власти и Министерството на спорта през миналата година, при такава ситуация двубой от Първа лига се отлага. Имаше такива случаи.

Мачът на ЦСКА 1948 с "Локомотив" (Пловдив), който трябваше да е вчера, бе отложен. Днес обаче СТК на БФС официално съобщи, че няма да изтегли и пренасрочи и други двубои на отбора заради сгъстения график и условието първенството да е приключило преди края на май. А ЦСКА 1948 настоява за нови дати на още един сблъсък (общо три).

"Червените" предлагат как да се промени програмата. Те се заканват и да съдят БФС.

В позицията на БФС се казва следното:

"Предвид сгъстената програма на ППЛ и насрочената дата за финал в турнира за Купа България, въз основа на изискванията на УЕФА за краен срок на завършване на шампионатите преди старта на европейското първенство по футбол и предстоящите ангажименти на българския национален отбор, както и с оглед спазването на феърплея и равнопоставеността между клубовете при формиране на крайното класиране в Първа лига, БФС няма възможност да уважи искането на ФК ЦСКА 1948 за отлагане и пренасрочване на останалите двубои на клуба и те ще се проведат по предварително обявената програма."

Спонсорираният от хазартния бос Цветомир Найденов тим отвръща със следното:

ИЗЯВЛЕНИЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ФК ЦСКА 1948

На вниманието на Проф. д-р Костадин Ангелов, Красен Кралев, Михаил Касабов, Борислав Попов, СТК и цялото ръководство на Българския футболен съюз.

ФК ЦСКА 1948 настоява да бъде преразгледно решението на ръководството на БФС, касаещо датата на двубоя между ФК ЦСКА 1948 и ПФК ЦСКА-София, поради причините:

- Клубът има договори с 11 футболисти с положителни проби за COVID-19 към датата на мача. В добавка на това в спортно-техническия щаб на тима също има членове с положителни проби. Подчертаваме, че отлагането на мача е пряко свързано със запазването на здравето на всички участници в срещата.

- Решението е безпрецедентно за българския футбол. При идентични случаи през сезона желанията на други клубове за отлагане на мачовете им бяха уважени (ПФК Левски, ПФК Лудогорец, ФК Царско село, ПФК Славия, ПФК Берое). Вярваме, че феърплеят следва да бъде спазен и че той важи за всички отбори в страната. От ФК ЦСКА 1948 сме твърдо против неговото погазване.

Вследствие на възникналата ситуация излизаме със следното предложение:

ПФК Локомотив (Пловдив) – ФК ЦСКА 1948 да се играе на 19.05.2021 г.

ФК ЦСКА 1948 – ПФК ЦСКА-София да се играе на 22.05.2021 г.

31-5 кръг от първата шестица на efbet Лига да се играе на 25.05.2021 г.

Баражът за Лига Европа да се играе на 28.05.2021 г. или 29.05.2021 г.

Ако Българският футболен съюз продължи да настоява двубоят ФК ЦСКА 1948 – ПФК ЦСКА-София да се играе по програма, от ФК ЦСКА 1948 сме категорични, че такъв мач няма да се състои, защото тимът ни няма да излезе на терена за срещата, поради горепосочените причини.

ФК ЦСКА 1948 е готов да търси докрай правата си по казуса.

С уважение,

Добрин Гьонов - изпълнителен директор на ФК ЦСКА 1948