Депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев обвини във внушения и лъжа премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов

На пресконференция днес активисти на ГЕРБ, начело с Борисов, разкритикуваха промените в Изборния кодекс, включително като казаха, че фирмата - доставчик на машините за гласуване е свързана с дарител на "Да, България" и вече е избрана негласно. Бе изтъкнато, че тази фирма е подвластна на тоталитарния режим във Венецуела и затова машините могат да бъдат пробити от хакери или чуждо разузнаване. Допусна се, че вече е създадена организация за фалшифициране на изборите и в чужбина.

Ето какво написа във фейсбук по този повод Мирчев:

"Много пъти съм твърдял, че Бойко Борисов е лъжец. Днес той за пореден път потвърди този факт като каза, че фирмата, която доставя хардуера за машинното гласуване в страната е спонсор и е дарявала пари на Да, България.

Това е абсолютна лъжа. Нито фирмата, нито собственикът ѝ са сред дарителите ни.

В пресконференцията си днес Борисов изрече десетки лъжи, направи серия внушения, които бяха безкритично приети.

Имаме още много работа докато стигнем до момента, в който този лъжец и национален вредител бъде изхвърлен от обществения ни живот, а за действията си бъде разследван и съден!"



По-късно във включване на живо във "Фейсбук" на въпроси на бТВ Мирчев поясни, че става дума за българска компания, която внася машини за гласуване, компрометирани в свои версии на избори във Венецуела.

"Много пъти сме критикували начина, по който се правят обществените поръчки за машини за гласуване. На последните избори нямаше независим одит на тези машини, няма да спрем докато не получим такъв", каза Мирчев.

Той добави, че списъкът с всички дарители на неговата партия е публикуван на сайта й.

Малко по-късно обаче депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев отрече обвиненията на Мирчев в лъжа. Той показа разпечатка от Сметната палата, в която имало записано дарение от Иван Тодоров на стойност 100 лв. през септември 2019 г.

"И един лев да е, и една стотинка да е, значи не е лъжа", заяви Георгиев.

Името съвпада с това на мажоритарния собственик на "Сиела Норма" АД и управляващ съдружник в адвокатско дружество "Георгиев, Тодоров и Ко" проф. Иван Тодоров. Именно "Сиела" доставя машините за гласуване от 2014 г., откакто то се прилага в България, включително и на последните парламентарни избори.

Веднага след това Мирчев опроверга във фейсбук и това твърдение. Той обясни, че става дума за различни хора. Ето какво написа Мирчев:

"Това вече е сериозно! Тези хора управляват страната 11 години. Отговарят за преразпределение на 120 млрд. БВП, за работата на институциите, икономиката, болниците, училищата… Днес на пресконференция Бойко Борисов каза, че "В Да, България са аматьори" и веднага посочи, че фирмата, която осигурява машините за гласуване е наш дарител, поради което ние я "пробутваме".  

Веднага опровергахме тази лъжа - “Сиела” не е дарявала за кампаниите на Да, България.

ГЕРБ свикаха нова пресконференция, за да покажат “доказателството” - дарение от човек на име Иван Тодоров (според ГЕРБ собственик на “Сиела”) за 100 лв. на местните избори през 2019 г.

Какви са фактите: собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил наш дарител. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. - това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та. Те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма и със сигурност не са предполагали, че Борисов и обичащият да целува ръката му Георг един ден ще ги замесят в подобен нелеп скандал.

Съжаляваме, че се налага да занимаваме хората с тези обяснения в празничните дни, но е важно лъжите на ГЕРБ да не бъдат оставяни без отговор и да са наясно всички до какви прийоми прибягва явно побъркалият се от страх Борисов".