"България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор."

Това се казва в изявление на посолството на САЩ у нас, публикувано на страницата на мисията във фейсбук.

Подкрепата към страната се подчертава с още едно изречение.

"Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия."

Вчера България изгони още един руски дипломат.

Ден по-рано, в сряда, прокуратурата обяви, че има подозрения за руска следа в четири случая на взривени оръжейни складове у нас през годините.

"При четири случая на взривове на складове с боеприпаси у нас в последните 10 години има сходство", съобщи на брифинг тогава Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Работи се върху хипотеза, че взривовете са умишлени, с цел да се ограничи износа на оръжейната компания ЕМКО на Емилиян Гебрев, добави Милева. По-късно от ЕМКО посочиха разминавания във фактите, изнесени от прокуратурата. И попитаха какво е правила прокуратурата през годините и дали не става дума за евентуално прикриване на "нещо, свързано с дейността на руските специални служби в България вече няколко години и какви биха били причините за това?"

Прокуратурата в България обяви, че се активизира след като Прага и Москва сериозно обтегнаха отношенията си, след изгонването на 18 руски дипломати. Поводът - следи, които отвеждат към участието на двама руски агенти при взривяване на складове с боеприпаси в Чехия през 2014 г. Двамата са заподозрените и за участие в опита за отравяне с новичок на двойния агент Сергей Скрипал, както и на българския оръжеен търговец Гебрев.