Европейската комисия обвини компанията „Епъл“ в за нарушаване на конкуренцията чрез платежната система на нейния магазин за приложения App Store.

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според ЕК американската компания задължава разработчиците на приложения за онлайн музика да използват платежната ѝ система, за да могат техните услуги да са достъпни в App Store. Така от „Епъл“ са изкривили конкуренцията на пазара за онлайн музика. Компанията е злоупотребила с доминираща позиция, за да елиминира конкурентите си.

ЕК Брюксел обвинява "Епъл" и за ограничаване на възможността на разработчиците да информират потребителите на айфон и айпад за алтернативни по-евтини опции за покупки.

Комисията започна разследването след жалба на стрийминг услугата „Спотифай“ срещу „Епъл“ преди две години. Причина са комисионите от 30 процента, които иска американският технологичен гигант за приложенията и услугите, продавани в App Store. Това е довело до изкривявания на пазара за стрийминг музикални услуги чрез повишаване на разходите на конкурентни разработчици на приложения за музикален стрийминг. Което пък от своя страна води до по-високи цени за потребителите при абонаментите им с операционна система iOS. И вместо 9,99 евро те вече е трябвало да плащат по 12,99 за услугата Apple Music, изтъкна в изявлението си Вестагер.

Това е първото антимонополно обвинение на ЕС срещу „Епъл“. То може да доведе до глоба до 10 процента от световния оборот на гиганта. Случаят е един от четирите, по които миналата година Брюксел започна антимонополно разследване.

От „Епъл реагираха на обвинението, като заявиха, че „това е точно обратното на лоялна конкуренция“.