Масови кремации, погребални клади по улиците, болници без основни запаси от лекарства и материали. Това е Индия днес. Страната, която днес се бори с най-големия пристъп на коронавируса, през февруари беше отчела 90-процентов спад на новорегистрираните случаи в сравнение с пика на първата вълна на пандемията миналия септември, съобщава Си Ен Ен.

Индия днес отбеляза повече от 320 000 нови случаи на коронавирусна инфекция, докато потъващата ѝ здравна система започна да получава много нужната подкрепа от чужбина, пише Асошиейтед прес.

Във вторник 323 144 нови инфекции вдигнаха общия брой заразените досега до 17,6 милиона. По този  показател Индия е втора в света след САЩ. Днес тя прекъсна петдневна серия от отчитания на най-големите дневни увеличения за отделна страна през цялата пандемия досега, но намаляването на положителните проби в сравнение с предните дни отразява по-скоро по-малкото тестове, направени през уикенда, отколкото намалено разпространение на вируса, посочва агенцията.

Здравното министерство съобщи за нови 2 771 починали през изминалите 24 часа. Средно по 115 индийци губят битката с болестта всеки час. Смъртните случаи в страната досега са общо 197 894. По тях страната е четвърта в света след САЩ, Бразилия и Мексико. Според експерти дори тези числа са вероятно подценени.

Индийците не са били подготвени за втората вълна. Властите прибързаха да обявят, че са в "ендшпила" на пандемията в страната. Мерките бяха разхлабени успоредно с началото на амбициозна ваксинационна кампания. Но увеличение на новите случаи започна да се наблюдава от март, без да му бъде обърнато нужното внимание.

Вълната удари силно столицата Ню Делхи и района около нея. На 23 април 20 пациенти в тамошна болница умряха за по-малко от 24 часа, защото доставката на кислород, с който да бъдат обдишвани, закъсня със седем часа. Силно бяха засегнати щатите Махаращра, Керала, Утар Прадеш, Карнатака и Раджастан. 

Макар вирусът да се разпространява сред всички възрастови групи, сега заразените са видимо повече сред младите хора и дори сред децата. Още няма достатъчно информация да бъде потвърдена хипотезата, че това се дължи на мутация. Но Индия е млада страна - средната възраст на населението е 27 години. Най-висока обаче е смъртността сред пациентите на 70 и повече години.

Епидемиологичните власти свързват вълната с появата на т.нар. "индийски вариант" на вируса, появил се в западния щат Махаращра и в Ню Делхи. Учените все още го изследват, за да установят дали е по-заразен и по-смъртоносен от предишните. Но вече има признаци, че той се разпространява по-бързо от тях, т.е., че създадените вследствие на тях антитела не го спират.

През януари Индия започна ваксинационна кампания с два препарата - на "АстраЗенека" и местно разработения "Коваксин". Целта беще до август да бъдат ваксинирани 300 милиона души от 1,3.милиардното население. Според Си Ен Ен кампанията върви бавно заради логистични проблеми и недоверие към местната ваксина, която е одобрена за спешна употреба, без да са били налице пълните данни от тестовете.  До миналата неделя са ваксинирани 141 милиона души. В средата на този месец властите одобриха и руската ваксина "Спутник V".

Преди седмица министър-председателят Нарендра Моди каза, че правителството ще достави нови 100 000 кислородни бутилки на болниците и че спира използването на кислород за индустриални цели, като в същото време в окръзите бъдат изградени 551 инсталации за генериране на кислород. Успоредно с това правителство работи за увеличаването на леглата в болниците и за строеж на нови болници за COVID-19. Налагането на нови локдауни обаче остава мярка в краен случай.

Първите прояви на солидарност дойдоха от САЩ и Великобритания под формата на доставки на болнично оборудване и материали и апаратура за производство и концентрация на кислород. САЩ обявиха, че ще споделят с нуждаещите се страни 60 милиона дози от ваксините на "АстраЗенека", които имат в своите запаси.