Софтуерната компания VMWare е най-предпочитаният от българите работодател през 2021 година. Това показват данните от мащабното независимо проучване на Employer of Choice, цитирани по-рано днес от Investor. Интересното тази година е, че в топ 5 влизат и някои фирми, които се занимават с търговия на дребно и потребителски стоки.

VMWare бе на трето място миналата година, но очевидно стабилността на компанията по време на пандемията е издърпала привлекателността й още повече и днес тя вече оглавява класацията. 

На 2-ро място се нарежда друг софтуерен гигант SAP Labs България (изкачване от 3-та позиция през 2020г.). Топ 3 изненадващо попълва миналогодишния номер 7 – Лидл България.

Може би донякъде изненадващо първата петица се допълва от компании за потребителски стоки – Nestle Bulgaria се изкачва силно от 20 място преди година до 4 позиция сега, а на пето място застава Coca-Cola Bulgaria, след като се придвижва с 3 места напред.

„Целта на проучването е да установи имиджа като работодател на дадена компания - кои са силните страни, които привличат служители, и къде изостава. В силно конкурентния пазар на труда у нас това е елемент в бизнеса, който не може да остане подценен и неизмерен. От тези данни зависят огромни бюджети за управление на човешките ресурси и подбор на персонал“ - с тези думи описва проучването Георги Георгиев, представител на организатора за България – ToTheTop Agency.

Очаквано десетката се допълва от мощни международни гиганти като Lufthansa Technik Sofia, Hewlett Packard Enterprise, Coca-Cola Hellenic, Coca-Cola European Partners Services Bulgaria и IBM Bulgaria LTD.

Единствената българска компания, която намира място в топ 15 е "Софарма АД". 

Проучването Employer of Choice се базира на сложен алгоритъм по утвърден модел, използван от бащата на науката за работодателска марка Саймън Бъроу, за да измери employer brand-a на дадена компания, и използва това като отправна точка за подобряване на представянето ѝ. Алгоритъмът изследва над 50 характеристики на бранда, комуникационни канали, алтернативен избор на кандидата и още, и още, за да определи сбор от точки и класира „Топ 50 на най-желаните работодатели“.

В проучването са гласували над 13 000 души от цяла България. Анкетата съдържа над 50 въпроса и се проведе в периода март - април 2021 г. онлайн.