Левицата прави нов опит да накара парламента да задължи правителството да поръча руската ваксина „Спутник V“. След като не пробиха в 44-тото народно събрание, сега от БСП са внесли проект за решение в 45-ото и то гласи следното:

„Възлага на Министерския съвет да предприеме всички необходими действия за осигуряване в страната на руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“ и достъпа на българските граждани до нея“.

В началото на март, преди парламентарния вот и по време, в което ваксините не достигаха, а относно препарата на „АстраЗенека“ вече имаше съмнения и страхове, че причинява тромбози, социалистите внесоха подобен проект на решение. Оттам искаха правителството да бъде задължено от НС да започне двустранни преговори за сключване на договор за руската ваксина - по подобие на Унгария.

Здравните власти обаче неколкократно бяха дали заявка, че преговори може да има само след като европейските регулаторни органи са одобрили препарата.

Проектът на решение бе разгледан от парламента, но обърнат от ГЕРБ „с краката нагоре“ и на практика приет вариантът на управляващите. 

Бе прието парламентът да възложи на Министерския съвет да проведе консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини срещу COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство.

С 96 гласа „за“, без „против“ и „въздържал“се депутатите приеха решението, предложено от парламентарната комисия по здравеопазването. От БСП и ДПС не участваха в гласуването.

Депутатите отхвърлиха с 65 гласа „за“, 9 „против“ и 79 „въздържал се“ предложението на БСП за възлагане на МС осигуряването на достъп на българските граждани до руската ваксина „Спутник V“. След това народните представители от левицата напуснаха пленарната зала. 

„Спутник V“ все още не е одобрена от европейските органи.