Българската актриса Мария Бакалова се размина с „Оскара“ за най-добра актриса в поддържаща роля на тазгодишната церемония за наградите на американската филмова академия. Приза грабна южнокорейката Юн Ю Джун във филма „Минари“.

Елегичната драма „Земя на номади“ на американската режисьорка от китайски произход Клои Чжао спечели „Оскар“ за най-добър филм. Създателката му Клои Чжао стана първата азиатка и едва втората жена след Катрин Бигълоу, удостоена с приза за режисура.

Изпълнителката на главната роля в „Земя на номади“ Франсис Макдорманд спечели отличието за най-добра актриса. С победата си 63-годишната Макдорманд попада в елитния клуб на актьорите с по три награди „Оскар“, който включва Мерил Стрийп, Даниъл Дей-Луис и Джак Никълсън. Рекордът от четири актьорски отличия на киноакадемията принадлежи на покойната Катрин Хепбърн.

Призът за най-добър актьор отиде при Антъни Хопкинс за ролята му в драмата „Бащата“. Осемдесет и три годишният Хопкинс стана най-възрастният актьор, отличен с „Оскар“. Досега рекордът принадлежеше на Кристофър Плъмър, който почина през февруари тази година. Това е втора награда на киноакадемията за Антъни Хопкинс.

Първия си „Оскар“ британският актьор печели за знаковата си роля на Ханибал Лектър в „Мълчанието на агнетата“.

Седемдесет и три годишната Юн Ю Джун е известна телевизионна и филмова актриса в родината си. Тя е първата корейка, номинирана за „Оскар“ и спечелила отличието, както и втората азиатка с награда в категорията. Юн Ю Джун триумфира с приза за най-добра актриса в поддържаща роля повече от четири десетилетия след Мийоши Умеки, отличена през 1958 г. за изпълнението си във филма „Сайонара“.

Роденият в Лондон Даниел Калуя получи „Оскар“ за най-добър поддържащ актьор, изпълнявайки едната от двете главни роли - на лидера на Черните пантери Фред Хамптън, във филма „Юда и черният месия“. Изпълнителят на другата централна роля Лакийт Станфийлд също се съревноваваше в поддържащата категория.

В категориите за най-добър адаптиран и оригинален сценарий бяха отличени съответно Флориан Зелер и Кристофър Хамптън за „Бащата“ и Емералд Фенъл за „Момиче с потенциал“.

Наградата за най-добър международен филм беше присъдена на „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг с Мадс Микелсен в главната роля.

В категорията за анимация беше отличена продукцията „За душата“ на студио „Пиксар“.

„Това момиче напомня за Мерилин Монро. Някой ден ще бъде голяма звезда“

Американският актьор Брад Пит оприличи Мария Бакалова на Мерилин Монро и заяви, че ще бъде голяма звезда някой ден. Той заяви това при представянето на номинираните за най-добра актриса в поддържаща роля, предаде БТА.

Останалите претендентки за наградата за най-добра актриса в поддържаща роля бяха Глен Клоуз за „Елегия Хилбили“, Оливия Колман за „Бащата“, Аманда Сайфред за „Манк“, Юн Ю Джун за „Минари“.

Седемдесет и четири годишната Клоуз запазва рекорда за актрисата с най-много номинации в историята на наградите „Оскар“, която никога не е печелила. Тази година тя беше номинирана за осми път.

Във филма „Минари“ - полуавтобиографична история на американския режисьор от корейски произход Лий Айзък Чънг, базирана върху детските му години, Юн Ю Джун играе баба - любителка на картите и склонна да ругае, която заминава за Америка, за да се присъедини към близките си. Там тя заформя необичайна, но сърдечна връзка със своя внук. Ролята донесе на южнокорейката редица отличия, сред които на Гилдията на актьорите и БАФТА.

„Не вярвам в съревнованието“, сподели Юн Ю Джун, приемайки отличието, и добави, че вероятно е имала малко повече късмет от останалите претендентки в категорията.

„Земя на номади“

Това е безпрецедентен триумф за филм, режисиран от жена, с жена в главната роля, пише Асошиейтед прес. Филмът беше фаворитът на церемонията, след като доминира в холивудския награден сезон.

„Земя на номади“ е за финансово затруднени хора, живеещи във ванове, които пътуват из Америка и се захващат с различна работа в опит да свържат двата края.
Останалите претенденти за наградата „Оскар“ за най-добър филм бяха „Манк“, „Момиче с потенциал“, “Юда и черният месия“, „Без звуци в живота“, „Минари“, „Бащата“, „Процесът срещу Чикаго 7“.

За разлика от предишни години, наградата за най-добър филм беше обявена преди призовете за най-добър актьор и най-добра актриса. Церемонията за 93-тите награди „Оскар“ на американската Академия за кинематографично изкуство и наука премина на живо в гара „Юниън стейшън“ в центъра на Лос Анджелис.