Европейската комисия увеличи натиска си над чешкия премиер Андрей Бабиш след одит на ЕС за негов конфликт на интереси, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

ЕК заяви, че е решила да публикува силно критичния към Бабиш доклад вчера заради изтеклото време след препоръчването да се вземат мерки през 2019 г., както и заради високото равнище на обществен интерес.

Бабиш, който е петият най-богат човек в Чехия, е собственик на холдинга "Агроферт" (хранително-вкусова и химическа промишленост и медии). Той прехвърли холдинга на тръст, след като стана премиер през 2017 г., за да продължи да ползва европейски субсидии. През 2018 г. компанията му е получила около 70 милиона евро от ЕС. След 2018 г. не са отпускани субсидии по засегнати от одита проекти.

"Безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията му е компрометирано, тъй като той е бил замесен в решения, които са засягали и "Агроферт", заяви ЕК по адрес на чешкия премиер.

"Дружествата от холдинга не е трябвало да получават субсидии", добави комисията.

Според доклада всички помощи и субсидии, отпуснати след февруари 2017 г., когато Бабиш е прехвърлил "Агроферт" на тръст, се смятат за неправомерни.

Бабиш отрече всякакъв конфликт на интереси и заяви, че този одит е бил "целенасочен и манипулиран".

"Винаги съм спазвал закона", заяви той.

Лидерът антисистемната и опозиционна Партия на пиратите Иван Бартош заяви, че Бабиш трябва да поиска от "Агроферт" да върне субсидиите на чешката държава.

В Чехия ще има редовни парламентарни избори през октомври.