Необходима е забрана на дистанционното лицево разпознаване на обществени места в ЕС.

Това се казва в разпространено изявление на Европейският надзорен орган по защитата на данните. Оттам недоволстват, че Европейската комисия не се е вслушала в призива за мораториум върху споменатото разпознаване.

Причина е огласеното в сряда законодателно предложение на ЕК за изкуствения интелект.

Надзорният орган приветства идеята. Но той ще продължи да настоява за по-строг подход към автоматичното разпознаване на обществени места на човешките лица, а също така на походката, пръстовите отпечатъци, ДНК, гласа, ударите по клавишите и други биометрични и поведенчески сигнали. И ще прави това независимо дали разпознаването ще бъде използвано в търговски или административен контекст или с цел прилагането на закона.

Строгият подход е необходим предвид факта, че биометричното разпознаване от разстояние, при което изкуственият интелект може да допринесе за безпрецедентни събития, крие изключително голям риск от дълбоко и недемократично навлизане в личния живот на хората.

Регулаторът ще извърши задълбочен и всеобхватен анализ на предложението на ЕК, за да бъде засилена защитата на хората и обществото като цяло.