Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българската телевизияТВ+ е спряла предаванията и новинарските си емисии, след като в продължение на няколко месеца кабелният оператор "Булсатком" не е осъществявал плащания за съдържанието на телевизията.

ТВ+ е собственост на "Розенфелд и Ко". Има индикации, които предполагат, че това може да е краят на телевизията. 

Това стана ясно от кратко съобщение от предаването "Денят с Веселин Дремджиев", според което то няма да се излъчва тази вечер.

Според информация на Клуб Z, репортерите, редакторите и техническият персонал на телевизията в момента са в престой (т.е. ще получавата заплатата си) до края на месеца, поради временен недостиг на финансов ресурс.

"Денят..." не може да бъде излъчен, защото не работи студийният комплекс на ТВ плюс, откъдето сигналът се разпространява и за ТВ1", коментира пред Клуб Z самият Веселин Дремджиев.

Информацията потвърди и програмната директорка на телевизията Милена Данева по-късно през деня.

"За момента "Розенфелд" АД няма финансов ресурс. Лично аз се надявам проблемът да бъде разрешен, разговаряме с разпространителите на телевизионните ни канали, които имат просрочени задължения", заяви тя пред Клуб Z.

По-късно Дремджиев публикува и позицията на "Булсатком" по въпроса:

"Ние сме жертва на изнудване и 9 месеца TV+ отказва да води конструктивни преговори с новото ръководство на компанията."

"Конструктивно" е нещо субективно. Има един съществен факт - между двете компании има действащи договори за разпространение с ясни условия вътре. Преговори може да има за бъдещи периоди, но има действащи договори, получена услуга, фактурирана услуга, която съответният оператор е предоставил на абонатите си... всеки може само да го тълкува", коментира тази позиция Данева.

На практика в редакцията на телевизията е налице само компютърен оператор, който поддържа ефира със стари и архивни продукции. Прави впечатление, че програмата за следващите дни е запълнена изцяло с документални и игрални филми, но в понеделник има предвидени новинарски емисии.

Двата спортни канала към телевизията - F+ и Sport+ - също няма да имат предавания.

Какво се случва с "Булсатком"?

През миналата година собствениците на най-големия кабелен оператор у нас направиха опит за продажба. Сделката за поне над 120 млн. лв. предизвика голям интерес - в нея се включиха както доскорошният най-голям акционер в БТК Спас Русев, така и основателят на "Булсатком" Пламен Генчев, който се е ползвал от правото си да изкупи обратно компанията. Интерес са проявили и два български телекома, Telekom Srbija и френската група Canal+.

По информация на Клуб Z, в момента правото на Генчев да закупи обратно компанията е оспорвано от инвеститорите в "Булсатком" - според тях той не го е използвал в позволения срок. Трябва да се произнесе арбитражен съд, а след това сделката трябва да бъде одобрена и от Комисията за защита на конкуренцията.

Няма обаче индикации "Булсатком" да е в тежко финансово положение - по време на световната пандемия всички кабелни оператори по света имат ръст на приходите. 

Коментари

....

Цензура? 113-то място по свобода на словото? Колкото до приходите на всички кабелни оператори по време на пандемия - точно в този период някои домакинства се отказват от този разход и продължават само с ефирна телеизия и Интернет. Или пък бедният българин баш по време на пандемия има излишни по 20-25 лв. на месец само за телевизия и съответно абонатите растат?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.