Промяната на границите на Балканите е опасна идея, която може да доведе до сериозни последствия. Това заяви германският външен министър Хайко Маас в Косово, където е на посещение днес.

Маас коментира нонпейпър, който се обсъжда бурно в дипломатическите среди в Европа от февруари насам. В този документ, чието авторство е неизвестно, се предлага прекрояване на Западните Балкани. Според авторите така щели да се преодолеят конфликтите, останали след разпада на бивша Югославия. 

Документът е озаглавен „Западните Балкани – нов път напред“. Според него трябва да се променят границите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Северна Македония. За първи път този нонпейпър е пратен в Брюксел от словенски сайт. 

Косово трябвало да се присъедини към Албания, а Босна и Херцеговина да се разпадне. Населената с хървати част от Босна и Херцеговина трябвало да стане част от Хърватия, а със сърби – от Сърбия. Остатъкът от Босна, населен с мюсюлмани, трябвало да избере с референдум дали иска бъдеще в ЕС или да се ориентира към Турция. Северна Македония също трябва да се раздели на етнически принцип.

Реакцията сред европейските политици бе остра.

„Нови граници на етнически принцип са в ясно нарушение на международната балканска политика от края на войната в Югославия. Политиката спрямо новосъздадените държави в региона е да не се пипат границите при никакви условия. Това би отворило кутията на Пандора“, коментират дипломати в Брюксел.

„Идеята, че сложни социални и политически въпроси могат да се решат чрез преначертаването на граници е не само нереалистично, а и много опасно“, заяви и Хайко Маас. 

Зелените в Германия също реагираха. „Границите на Балканите с анеприкосновени и трябва да се запазят“, заяви говорителият на зелените по източноевропейските въпроси Мануел Сарацин. 

Според зелените нужно е да се признае Косово и да се завърши процеса по създаване на гражданско общество в Босна и Херцеговина, както и да се отвори първата глава за преговори за прием в ЕС със Северна Македония и Албания. 

Все още не е ясно чия идея е документът. В началото той бе приписан на словенския премиер Янеш Янса. Той обаче отхвърли обвинението. Въпреки това албанският му колега Еди Рама посочи, че е виждал вече този документ и той му е бил показан именно от Янса. Словения поема председателството на ЕС през втората половина на тази година. Очаква се тя да сложи на дневен ред наболели въпроси на балканските държави.