Фактът, че министрите по европейските въпроси от ЕС не можаха да одобрят преговорната рамка със Северна Македония и така забавиха преговорите за членство, поставят под въпрос доверието в Съюза на Западните Балкани.

Това се казва в съвместно изявление на българския евродепутат либерал Илхан Кючюк и австрийския му колега социалист Андреас Шидер. 

Кючюк е докладчик на ЕП за бившата югославска република. Шидер оглавява делегацията на ЕП в Съвместната парламентарна комисия „ЕС-Северна Македония“.

„Даването на приоритет на едностранни интереси пред съвместно европейско решение и липсата на политическа воля за преодоляването на различията изпраща грешно послание на нашите западнобалкански партньори. Сега е моментът да се излезе от тази задънена улица към  общото бъдеще“, заявяват двамата евродепутати.

Според тях по-нататъшни отлагания на преговорите въпреки усилията на страната кандидат да се доближи до ЕС могат сериозно да навредят на постиженията на помирението в региона.

„Признаваме напредъка на Скопие в основните демократични и кономически реформи и призоваваме всички страни де продължат конструктивния диалог, основан на добросъседски отношения и прилагането на Договора за приятелство, в съответствие с предвидим, обективен и онован на заслуги реформиран процес на влизане в ЕС. Провеждането на първата междуправителствена конференция до края на 2020 г. би била ясен резултат от такъв диалог“, завършват Кючюк и Шидер.