САЩ представиха днес актуализирани намерения за защита на климата, според които ще съкратят наполовина въглеродните си емисии до 2030 г., предаде Би Би Си.

Президентът Джо Байдън приема днес 40 лидери на виртуална среща на върха в Белия дом, за да повиши амбицията за справяне с изменението на климата.

Срещата ще има за цел да утвърди глобалното лидерство на САЩ в района, след като президентът Тръмп изтегли страната от Парижкото споразумение.

Джо Байдън постави климата в центъра на вниманието на своята администрация, като отново се присъедини към Парижкото споразумение през първия си ден на поста.

Преди срещата американски представители призоваха за по-голяма амбиция, особено сред страните, възприемани като "изоставащи" в климата.

Лидерите на Китай, Великобритания, Индия, Канада, Франция, Германия, Южна Африка, Бангладеш, Индонезия и Русия участват във видеоконференцията.

Въпреки силно обтегнатите отношения със САЩ и Европа руският президент Владимир Путин също участва в разговора.

Вчера Европейският съюз обяви, че е постигнал съгласия да повиши амбицията си за съкращаване на въглеродните си емисии до 2030 г. с 55% в сравнение с предишната цел от 40%.

"Срещата в този момент е за нещо повече от това да опазим планетата си", каза Байдън. "Става въпрос за осигуряване на по-добро бъдеще за всички ни", добави той, наричайки срещата "момент на опасност, но и на възможности".

"Сигналите са безспорни, научните данни са неоспорими, цената на бездействието продължава да нараства", допълни американският президент.

Неговият нов ангажимент за намаляване на въглеводородните емисии на САЩ с 52 процента до 2030 г. бележи завръщането на Америка към глобалните усилия за климата след четири години на отдръпване при управлението на Доналд Тръмп, коментира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Япония, която е голям потребител на въглища, обяви днес собствени нови цели за съкращаване на въглеродните емисии с 46 процента на фона на желанието на САЩ и съюзниците им да дадат тласък на срещата.

Китайският президент Си Цзинпин, чиято страна е най-голям източник на въглеродни емисии, следвана от САЩ, говори първи преди останалите лидери. Той не спомена споровете, несвързани с климата, които направиха до вчерашния ден несигурно самото му участие в срещата на върха, и каза, че Китай ще работи със САЩ за намаляването на емисиите.

"Да опазваш природата е равнозначно на това да защитаваш производителността. Напредъкът в областта на околната среда е напредък в производителността. Всичко е много просто", каза Си.

Китай възнамерява да стане нетно въглеродно неутрален до 2060 г. , но извън тази цел не поема конкретни ангажименти за намаляване на емисиите до определени срокове. Си каза, че страната му очаква емисиите ѝ да достигнат пик през 2030 г. и след това да намаляват.

Индия, която е третият по обем на въглеродни емисии източник в света оказва натиск върху САЩ и други по-богати държави да отпуснат обещаните от тях милиарди долари на по-бедните страни, за да им помогнат да изградят алтернативни мощности на мястото на въглищните електрически централи и енергийно неефективните електрически мрежи.

"Ние в Индия вършим нашата част от работата", каза премиерът Нарендра Моди пред участниците в срещата. "Предприели сме много смели стъпки", добави той.

Путин заяви, че Русия е заинтересована в сътрудничеството с други държави за решаване на острите глобални въпроси, включително за промените в климата, отбелязва ТАСС.

"Бих искал още веднъж да подчертая, че Русия е искрено заинтересована в активизирането на международното сътрудничество за това да продължим търсенето на действащи решения на проблема за промените в климата ( . . . ) Както, впрочем, и на всички други остри глобални проблеми".

Руският лидер подчерта, че глобалното развитие, "трябва да бъде не просто "зелено", но и устойчиво в целия смисъл на това понятие".

В речта си Путин призова за "широко и ефективно международно сътрудничество в количествената оценка и наблюдението на обема изхвърляни в атмосферата вредни емисии от всякакъв вид".

Руският лидер заяви, че Москва е готова да предложи съвместни проекти и да обмисли облекчения за чужди компании, желаещи да инвестират в "зелени" технологии, включително за проекти в Русия.

Путин каза, че е възложил на правителството "значително да съкрати обемите на изхвърляните вредни емисии" в Русия до 2050 г., но не назова конкретни цели.