Европейският парламент ще започне да проверява националните планове за възстановяване на страните членки на ЕС.

Това съобщи парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

Създадена е специална работна група на Парламента, която днес проведе първото си заседание.

„Парите, които страните от ЕС получават от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), трява да бъдат харчени за по-доброто бъдеще на нашите граждани чрез по-зелена, по-цифрова и устойчива Европа. Проектите, които се споразумяхме да финансираме, ще помогнат на хората, засегнати от пандемията от коронавирус. Те ще направят нашите икономики по-съвременни, по-конкурентоспособни, по-цифрови, по-зелени и по-чисти“, заяви румънският евродепутат Зигфрид Мурешан – зам.-председател на групата на ЕНП.

Работната група ще задейства процедурите така, че ЕП да може да гарантира, че всяко евро от Фонда за възстановяване за 672,5 милиарда да бъде похарчено там, където е необходимо.

„Очакваме държавите членки да се консултират с всички национални заинтересовани страни, за да създадат амбициозни, модерни и устойчиви национални планове. Ако някой от тези планове се отклонява от ясно установените стандарти, незабавно ще поискаме преразглеждане и по-дорби национални предложения. По закон Европейската комисия е задължена да вземе предвид мнението на Парламента“, изтъкна Мурешан.

Много важно е използването на възстановяваненто за инвестиции с дългосрочен ефект, допълни Естер де Ланге – друг зам.-председател на групата на ЕНП.

„От изключителна важност е националните планове да подобрят конкурентоспособността, да постигнат точния баланс между инвестициите и реформите и да произведат истинска европейска принадена стойност за зеления и цифровия преход“, заяви евродепутатката от Нидерландия.

По думите й евродепутатите очакват по-сериозни ангажименти в сфери като трансграничната устойчива енергийна и транспортна инфраструктура, инвестиции във високоскопостния интернет и мрежови облачни хранилища, както и в подобряването на енергийната ефективност на сградите.