Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри с 20 дни закъснение цената на природния газ за месец април. Тя ще бъде от 33,19 лв. за мегаватчас, което е практическо увеличение с 16% и повече от исканото преди това от "Булгаргаз" увеличение от 13%. 

Всичко това се случва заради очевидно предизборното решение на министерството на енергетиката да не блокира определянето на цена в началото на април и да започне проверка на "Булгаргаз". Тя, напълно очаквано, завърши безславно - без да са намерени каквито и да било нарушения. Така се стигна до днес, когато бе поискано още по-голямо увеличение, заради повиващите се цени на международните борси. 

Това обаче означава, че клиентите на "Булгаргаз", които досега не са платили, ще платят накуп за два месеца - и за май, когато цената, поне според искането на "Булгаргаз", ще бъде с още 1,30 лв. повече. 

Иначе - цената на природния газ в момента е 28,64 лв. за мегаватчас. Дори с намаляването на исканото поскъпване (Булгаргаз искаше 17% скок) цената за април ще бъде най-висока от март 2020 г. Тогава бяха предоговорени условията по договора с „Газпром“ за доставка на синьо гориво за България и във формурата за изчисление на цената беше включена пазарната компонента. През март 2021 г. на международните борси природният газ поскъпна с около 20% - до 18 евро на мегаватчас. А това тегли и цената за България нагоре след промяната във формулата.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.