Заседанията на парламента и на постоянните комисии ще се излъчват пряко и в социалните мрежи. Когато има пряко излъчване, поискано от депутатите, както и парламентарният контрол, ще се излъчва в ефира на БНТ 1, а не на БНТ 2.  Това решиха депутатите от временната комисия за правилника на парламента.

Гражданите ще могат да влизат в парламента, без да дават своето ЕГН. Те ще се допускат и регистрират незабавано за заседанията на комисиите само по имейл или телефона.

Отхвърлена бе идеята да бъде увеличено работното време за пленарните заседания от 9 до 18 часа, а комисиите да заседават в понеделник и вторник. 

Главният прокурор ще идва, когато бъде официално извикан.

Бяха оттеглени няколко предложения по време на дебата - например депутати, които са били членове на ДС, да не заемат постове в парламента. Отпадна и предложението да има консултативен съвет по законодателство.

Бе отхвърлено и предложението гласуването на законопроектите на комисии да става само лично и депутатите да не могат да упълномощават свои колеги да гласуват от тяхно име.

121 депутати трябва да присъстват в пленарна зала при гласуването на закони. Това беше предложено и прието, като промяна в правилника. Ако депутатите са по-малко, ще се иска проверка на кворума.

Вече няма да има и т.нар. плаващ кворум. Това означава, че ако парламентарна комисия не събере кворум, то тя няма да може да заседава.

Депутатите увеличиха и времето, в което ще могат да се запознават със законопроектите от 24 на 72 ч.  Това означава, че законопроектите ще влизат в пленарната зала не по-малко от 72 ч. от гледането им в парламентарна комисия. Изключение ще се прави само за спешни законопроекти. Кои са те, ще решава комисията. Тяхното разглеждане в зала пък ще може да става след 24 ч.

Промените, които се приемат днес, ще са в настоящия правилник и ще са временни. Те ще важат до приемането на изцяло нов правилник. Решението за това е било взето на председателски съвет.