Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Рядко някой отрича, че в България има мафия и че тази мафия е всесилна. И също така рядко някой показва да е силно притеснен от това.

Отскоро новият политик Николай Бареков говори за операция „Чисти ръце“, но това не е нито негово откритие, нито е първият, който се опитва да го пренесе на българска почва.

„Чистите ръце“ в България имат поне трима автори, които последователно не само говорят, но и предлагат провеждането на такава операция.

Да започнем хронологично:

На 10 април 2008 г. тогавашният депутат от групата на ОДС Мария Капон призовава от парламентарната трибуна за провеждане на операция „Чисти ръце“

"Днес хората в нашата държава чувстват, че нямат контрол върху живота си и не могат да оформят бъдещето си. Днес между държавата и мафията трудно може да се направи разлика", казва тогава Капон.

Тя призовава всички депутати да застанат на страната на честните граждани и да започнат с разкриване на доходите, интересите и контактите си.

Рецептата за операция „Чисти ръце“ е следната: „начело с прокурорите, охранявани от полицията, срещу мафията и милиционерската олигархия".

По това време на власт е тройната коалиция, избухват един след друг скандалите със заменките, Брюксел започва да спира еврофондовете, а една група е в началото на пътя си към медийна доминация.

Нищо не последва.

Три години по-късно парламентът избира Делян Пеевски за председател на ДАНС и това изважда хиляди гневни хора на протест.

Роденото на улицата движение „Протестна мрежа“ отново вкарва в обращение израза „Чисти ръце“

Рецептата този път е в три стъпки: „Оставка веднага, незабавни избори и премахване на всички връзки между държавното управление и мафията".

На 17 октомври 2013 г. „Протестна мрежа“ разпространява своя декларация, в която вече има конкретни цели: „Осигуряване на политическо представителство на интересите на гражданите, не на обръчите от фирми и олигархията – пречупване на корпоративната стратегия на партийните върхушки, целяща облагодетелстване на техните клики".

"Операция „Чисти ръце“ в медиите е премахване на медийната концентрация и установяване на прозрачност в собствеността на медиите", се казва още в декларацията.

Четири месеца по-късно представители на „мрежата“ внасят при главния прокурор „сигнал за организирана престъпна група около депутата от ДПС и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски и свързаните с него собственик на КТБ Цветан Василев и партийният функционер Николай Бареков“.

„Протестна мрежа“ обявява, че това е началото на операция „Чисти ръце“ де юре. На следващия ден главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда серия проверки на Пеевски, Василев и Бареков, включително и данъчни.

Засегнатите реагираха, но най-остро бе изказването на Николай Бареков, който отвърна с контра операция „Чисти ръце“:

"Протестна мрежа" се превръща в адвокат на олигархията. Очевидно е, че аз съм неудобен на цялата политическа мафия, чийто лица са Росен Плевнелиев, Станишев, Борисов и компания".

Ден по-късно Бареков вече е готов със законопроект за създаване на агенция „Чисти ръце“, който да бъде внесен от вече „неговия“ депутат Румен Йончев.

Този път планът е силно персонализиран и се знае кой ще оглави агенцията – Росен Петров, както и кои ще са мишените:

"Има няколко български политици, за които публично се знае, че са работили за престъпници. Знае се за Румен Петков, че е свързан с братя Галеви, за Борисов, че е свързан със Сретен Йосич, бай Миле, Цеца Величкович“, казва Бареков.

Пред Клуб Z той описва подробно как си представя операция „Чисти ръце“.

"Става въпрос за комисия, подобна на комисията по досиетата, която ще проверява сделките и лицата на прехода от 1989 г. насам, както и имуществото на политиците. Ще работи с кадровия ресурс на ДАНС, НАП и Сметната палата. В обхвата й ще са бивши и настоящи председатели на Народното събрание, премиери, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове".

Така предложенията от обществото за операция „Чисти ръце“ бяха пресрещнати с конкретен план за разправа с конкретни политици, който няма нищо общо с оригинала – все пак изразът „Чисти ръце“ произлиза от едноименната операция преди 22 години в Италия.

Тогава един министър признава за получен подкуп и започва да разказва всичко, което знае за близките си политици, магистрати и бизнесмени. Разследваните са няколко хиляди, голяма част от тях попадат в затвора.

Това, което новите политици в България пропускат е, че в основата на тази операция е прокурорът Антонио ди Пиетро. Прокурори България си има, правомощия също имат. Както казваше един бивш първи обвинител, „над е мен е само Господ“. Т.е. въпрос на желание е.

Защото е абсурдно политиците да проведат сами върху себе си операция „Чисти ръце“. А ако става дума за това един политик да провежда „Чисти ръце“ върху своите предшественици, тогава операцията си има съвсем различно име и няма нищо общо с това, което обществото очаква. 

Ключови думи

Коментари

Жоро92

Иване, тоя коментар все едно си го писал като стажант. Слаб е. Съжалявам, ама можеш много повече.

dr.petroff

Като каза Береков "нашите независими депутати ше внесат законопроект" и след това понижи Росен Петров в началник на агенция....Росенеее,Росене...а като беше министър помниш ли? И ти ще изживяваш катарзис скоро.Идва ред и на Дилов фъфлейки,да лапне някое министерство.И той се бута в първите редици и се времежду агент Иван(Каракачанов)и Бареков.

И да се допълня г-н Бедров.Бареков е по презумпция чист.Той е преживял катарзис,Дилян Пеевски също и до него се нареждат и агент Павел(известен като Местан)СерГей САтаниШеф и другите от масовите катарзиси.Очевидно е,че Бареков мисли да провежда акцията срещу всияки останали.

Марин

Докога ще търпим Бареков да ни заблуждава с неосъществими идеи? Готов е на всички низости, само и само да се добере до властта, да помогне на БСП и ДПС и пак да ни управляват. Иван Бедров го казва, че операция "Чисти ръце" отдавна е измислена, но нямаме прокурор като Антонио ди Пиетро, който да я започне. А на такива лъжливи и долни "политици" като продажния Бареков сме се нагледали и наслушали.

i.bedrov

Благодаря ви за мнението. Това не е коментар, а припомняне на неща, които изглежда бързо забравяме. Иначе човек цял живот е стажант :)

Жоро92

Моля. Успех със сайта и списанието. :)

denim58

Вероятно г-н Бареков, смята че с махането на скъпите часовници от ръцете си е изпълнил условието за операция "Чисти ръце"! Сега сериозно, винаги съм писала, че Бареков и неговата партия се създадоха за да са "контролирана" опозиция! "Опозиция", на която добре ще плащат за да вдига врява, да използва популистке фрази и ....да не прави нищо! Такава "контролирана" опозиция има в Русия и тя е създадена от него!

скучно, дълго, няма оригинална теза, нито е интересно написано, а припомнянето можем и сами да си го проипомним, да се бяхте постарали като за първи ден

Чичо хаджи Христо

По-корумпирана прослойка от прокуратурата я България няма - тъй, че не чакайте гарван око гарвану да извади. Със съдиите ситуацията е подобна, а за полицията пък изобщо не ми се пише - те самите не знаят за държавата или против държавата работят, като масово играят защитен гръб на официализираните престъпници от всички калибри. Бедров, Бедров - основно празни приказки си писал. Напънеи се малко повече!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.