"Краткият отговор е не".

Това каза пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" и зам.-шеф на парламента Атанас Атанасов. Това бе отговорът му на въпрос дали формацията ще уважи поканата на ГЕРБ за преговори, относно бъдещото правителство.

"Ние сме последователна политическа сила. През цялата кампания обяснявахме с аргументи защо трябва да си отиде това правителство и тази власт. Няма никакво основание да водим разговори", каза Атанасов.

Той отговори и на думите на кандидата за премиер Даниел Митов, че ГЕРБ-СДС и "Демократича България" са идеологически най-близки.

"Не е вярно. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласени обществени поръчки, чекмедежата с кюлчета. Нямаме никакво основание да водим разговори. Те трябва да разберат, че са в изолоация и никой не иска да говори с тях", каза Атанасов.

Според него не е ясно дали Митов си дава сметка, че той е просто подставено лице на Борисов.

"Мечтата на Борисов отдавна е да бъде Ахмед Доган в Банкя, да поставя задачи по телефона на подставени лица. Ще предложа (на парламентарната група - б.р.) изобщо да не ходим на среща. От там могат да последват спекулации. Не виждам никакъв смисъл да се водят каквито и да е диалози с ГЕРБ", каза още Атанасов.

Той коментира и твърденията на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че "Демократична България" е улеснила ГЕРБ да продължва да кадрува, като не е подкрепила нейното предложение да се наложи мораториум върху текущите назначения на правителството. Атанасов заяви, че Нинова не постъпва коректно.

"Дяволът се крие в детайлите. Тя предложи отделна точка при създаване на комисията за ревизия. Заяви - ако не приемате аз съм готова да внеса алтернативен проект, отделно. След това не го направи. Гласувахме "въздържал се", очаквахме отделно решение. Няма нещо, което да не може да бъде поправено от едно ново правителство. Въпросът е дали ще има правителство", каза Атанасов.

Той е убеден, че ГЕРБ няма да състави правителство и за това очаква действията на втората политическа сила. Според Атанасов шансовете за предсрочни избори или ново праивтелство са 50 на 50.