Чадският президент Идрис Деби Итно, който бе на власт в продължение на 30 години, почина днес, след като бе ранен, докато командваше армията си в сражение с бунтовници в Северен Чад през уикенда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Президентът на републиката, държавен глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Идрис Деби Итно почина, защитавайки териториалната цялост на страната на бойното поле. С дълбоко прискърбие съобщаваме на чадския народ, че маршалът почина този вторник, на 20 април 2021 г.", заяви по държавната телевизия говорителят на армията генерал Азем Бермандоа Агуна.

Деби, който почина на 68-годишна възраст, беше професионален военен.

Той завзе властта в Чад с държавен преврат през 1990 г., а миналата седмица бе преизбран за шести път за президент със 79,32 процента от гласовете на избирателите.

Победата на изборите провокирала нахлуване на бунтовници, намиращи се на територията на Либия.

Деби дори не бе произнесъл тържествена реч след вота, а вместо това пътувал към фронта, за да заеме ролята си на военноначалник.

Президентът бе близък съюзник на западните сили в борбата срещу ислямизма в Централна и Западна Африка.

Деби срещаше множество критики заради разправата си с местната опозиция. Но смъртта му вероятно допълнително ще дестабилизира Сахел.