Кремъл си постави 3 цели чрез струпването на войски в Украйна - да се избегнат санкции, да демонстрира, че Украйна ѝ принадлежи и да разпали ентусиазъм в руското общество, което е критично настроено заради бедността и репресиите срещу Навални.

И се провали във всяка от тях.

Това заяви пред „Тази сутрин“ по Би ти ви журналистът и бивш депутат Асен Агов.

Той посочи, че санкциите не само не са премахнати, но и че е включена т.нар. ядрена опция - забрана за банките и институциите да купуват руски облигации. Агов припомни, че търсенето на руски книжа намалява, цената пада, но се покачва лихвата. А руският дълг е около 285 млрд. долара и „с такъв ресурс банките не разполагат“.

Според Агов войната ще бъде катастрофален сценарий за Русия и според него той няма да се реализира.

„Украйна е далеч по-укрепната от 2014 г.“

Няма никакъв ефект от повишането на патриотизма, защото хората са загрижени заради бедността, допълва той.

„Нашите съюзници ни защитават. Това показва якостта на НАТО. Искам да подчертая, че руските ракети са насочени срещу Варна и Бургас. Ако я няма противоракетната отбрана в Румъния, ние няма да сме защитени. Русия се перчи пред световната общност, но тя има 1 процент от световния БВП“, заяви Агов.

Той заяви, че вероятно българското правителство ще внесе позиция в парламента, която въпреки разногласията между политическите сили, ще бъде приета без кой знае каква съпротива.

„Не очаквам България да се отклони от курса на съюзниците си.“

Накрая Агов завърши с „добра новина от Русия“.

„Двама учени открили водка, която не предизвиква махмурлук. Откритието е станало случайно.“

Агов изрази съжаление, че добрите новини от Русия са рядкост.