Украйна може да бъде провокирана от Русия чрез преднамерено изостряне на обстановката в района на конфликта в Донбас, предупреди днес украинският министър на отбраната Андрий Таран, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

Таран предположи, че обвиненията на Русия, че правата на рускоговорящите в Украйна се нарушават, може да са предлог за възобновяване на агресията.

"В същото време трябва да бъде отбелязано, че засилването на въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна е възможно само със съответно политическо решение на най-високото равнище в Кремъл", подчерта той.

Наскоро Украйна би тревога за струпване на руски войски близо до нейната граница и заради увеличаването на насилието по линията на съприкосновение между правителствените сили и проруските сепаратисти в източната част на страната. Русия отрича да заплашва Украйна, но казва, че военните й части ще останат в района на двустранната граница, докато тя прецени, че е необходимо.

В четвъртък Дмитрий Козак, високопоставен представител на Кремъл, заяви, че Русия може да бъде принудена да защити своите граждани в Източна Украйна, в зависимост от развитието на ситуацията там, отбелязва Ройтерс.

Вчера държавният секретар на САЩ и министрите на външните работи на Франция и Германия призоваха Русия да спре да съсредоточава войски в района на границата и потвърдиха подкрепата си за Украйна.