На 19 април Епископската базилика на Филипопол отваря врати за посетители. Ден по-рано в неделя беше и официалното откриване. 

Един от най-забележителните обекти на българското културно наследство ще е музей, в който се съхраняват близо 2000 квадратни метра мозайки от раннохристиянската епоха. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър, посланичката на САЩ в България Херо Мустафа и директорът на Общинския институт "Старинен Пловдив" Богомил Грозев прерязаха заедно лентата и откриха официално Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Нейната реставрация и експинирането на уникалната археология са дело на дългогодишното публично-частно партньорство между Пловдив и фондацията, информира БТА.

"Днес сме тук, в този прекрасен културен институт, където хиляди години преди нас са стъпвали смирено нашите предшественици, гражданите на Филипопол. Базиликата е била изключително красива и представителна". Това каза в приветствието си кметът на града Здравко Димитров. Той благодари на археолози и реставратори за дългогодишния им труд, на "Америка за България" за сътрудничеството, на всички,  съпричастни към проекта. Той специално спомена и четеца на древни книги Николай Шаранков, който разкрива, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през IV век.

По време на церемонията Херо Мустафа започна изказването си като цитира на български език част от стихотворението "Високи сини планини" на Младен Исаев и отбеляза, че базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив.

"Години работихме ръка за ръка и камък по камък, за да дадем нов живот на Епископската базилика, която ще остане за бъдещите поколения", заяви Нанси Шилър.

Първите останки от базиликата са разкрити при археологически разкопки още през 80-те години. Голяма част обаче се намирала заровена под улицата и останала скрита за изследователите. След приключването на археологическите дейности над развалините било построено защитно покритие, което през 90-те години се срутило и състоянието на мозайката се влошило.

Дейностите по разкриването и реставрацията на скритата част от базиликата започват през 2015 година. Първоначално е предвидено те да приключат до 2019 г. , но това се случва сега, две години по-късно. Инвестицията надхвърля над 20 милиона лева общо (8 милиона долара от "Америка за България" и 7 милиона лева от община Пловдив, както и участието на Министерството на културата и частни компании).

Базиликата е с размери 83х36 метра. На две нива са показани над 2000 квадратни метра антични мозайки. Сградата е уникална по своя мащаб, архитектурно решение и декорация и се нарежда сред най-представителните раннохристиянски обекти. На 20 януари 2018 г. тя бе включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.