15 бойни кораба на Каспийската флотилия преминаха под Кримския мост през Керченския проток и навлязоха в Черно море, съобщи пресслужбата на Черноморския флот, цитирана от ТАСС. Това съобщи БНР. 

"Като част от контролната проверка за зимния период на обучение, 15 кораба на Каспийската флотилия, включително три артилерийски и осем десантни лодки, както и помощни кораби, извършиха преход от Каспийско към Черно море", се казва в съобщението.

Според пресслужбата на Черноморския флот вчера корабите преминали под оперативния контрол на Черноморския флот и попълнили запасите от гориво и храна в пристанището на Темрюк. След като напуснаха Керченския проток, корабите на Каспийската флотилия се насочиха към определената зона, в съответствие с плана за контролна проверка през зимния период на обучение. По пътя по Волго-Донския канал с дължина над 100 км корабите пресичаха 13 шлюза.

Според плана за преминаване на контролната проверка екипажите на Каспийската флотилия, в сътрудничество със силите на Черноморския флот, ще участват в офсетните военноморски учения. Със заповед на командващия Южния военен окръг армейски генерал Александър Дворников, части от морските пехотинци и крайбрежните сили на Черноморския флот и Каспийската флотилия участваха в проверката на готовността за отблъскване на морски и въздушно-десантни щурмови сили.

Два големи десантни кораба от руския Северен флот преминаха днес през Босфора и навлязоха в Черно море, предаде ТАСС, като се позова на информиран източник. По думите му това са "Александър Отраковски" и "Кондопога".