Парламентът създаде временна комисия по проверката за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и дружества с повече от 50 на сто държавно участие. 214 депутати бяха за създаването на комисията. Неин председател ще е Мая Манолова.

В комисията влязоха Дани Каназирева, Маноил Манев и Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Георги Георгиев, Иван Хиновски и Пламен Абровски от "Има такъв народ", Румен Гечев, Явор Божанков и Пламен Милев от БСП, Йордан Цонев, Сергей Кичуков и Адлен Шефкед от ДПС, Иван Димитров, Борислав Сандов и Калоян Янков от "Демократична България" и Драгомир Ошавков и Андрей Вълчев от "Изправи се! Мутри вън!".

Според проекта на решението проверка ще се прави в Българската банка за развитие, Националната агенция за приходите, Националния осигурителен институт, здравната каса, Сребърния фонд, "Автомагистрали" ЕАД, държавния ВиК холдинг и Държавната петролна компания, Българския енергиен холдинг, "АЕЦ Козлодуй", Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор, тецовете "Марица", "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз", търговските аташета, Фонда за пътна безопасност към МВР и др.

Първоначално срокът на проверка бе за последните 4 години. По предложение на Румен Христов (ГЕРБ-СДС) срокът бе удължен на 10 години. Голяма част от новите партии в парламента обаче гласуваха "против" и "въздържал се" за удължаването на срока.

Осовната тема на дебата бе кои точно държавни структури и предприятия да се проверяват, като от залата валяха най-различни предложения. И броят им набъбна неимоверно.

В крайна сметка бе прието предложение на Татяна Дончева (Изправи се! Мутри вън!) за текст, който предполага отворен вариант, включително да се добавят структури и фирми в процеса на работата на комисията.

"ГЕРБ-СДС ще подкрепи тази комисия. У мен в лично качество има две опасения. Или този акт се прави изцяло с пропаганден характер, или не е добре премислен. Работата няма как да бъде свършена в рамките на 3 месеца". заяви Любен Дилов-син.

И предложи комисията да е постоянно действаща, а председателката на парламента Ива Митева му каза да направи това свое предложение в бъдещия правилник на парламента.

Дилов-син припомни, че новите партии биха могли да създадат правителство и съответните министри да проверят фирмите в ресора си и да сезират прокуратурата.

"Искаш ли нещо да не се случи създаваш параментарна комисия", каза още Дилов-син.

Йордан Цонев (ДПС) предложи от обекта на проверката да отпаднат пенсионните дружества.

"Пенсионните дружества са изцяло частни компании, собственост са на много големи чуждестранни инвеститори", мотивира се Цонев.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че е възможно новите партии да разочароват българските граждани, защото намеренията не са реалистични.

"Очакванията са огромни, да не остане накрая разочарованието. Това е много работа, сериозна работа. Постоянна комисия е добро решение", каза Нинова.

Тя предложи да се наложи мораториум върху действия на настоящото правителство в оставка

"Сегашният министерски съвет ще продължава да управлява държавата. Само на последното заседание се раздадоха 7 концесии за по 3 години, за подезмни богатства, сторителни материали, плажове. Това ще продължи докато ние се занимаваме с ревизията", обясни Нинова.

Предложението й обаче не бе прието. Голяма част от гласовете "против" и "въздържал се" бяха от новите партии и Нинова не пропусна да го отбележи. Тя обвини другите партии в безцпринципност, за разллика от БСП.

Йордан Цонев (ДПС) обаче обясни, че всички партии са за мораториум, но предложението не е направено точно и прецзно. Той изтъкна, че от БСП са предложили втори вариант - мораториумът да стане с отделно решение и според него всички партии ще подкрепят този вариант.

"На кого му тече концесията в момента в Министерски съвет?", попита Иван Иванов (БСП).

Алескандър Ненков (ГЕРБ-СДС) заяви че тяхната парламентарна група ще подкрепи групата с голяма радост.

"Ще установим колко работа е свършена през последните години. Някъде дълбоко в себе си го осъзнавате, нямам търпение тази комисия да заработи", каза Ненков.

Но допълни:

"Този парламент има кратък хоризонт на действие. Лъжете избирателите си, хвърляте прах в очите им".