Дерек Шовин, полицаят, обвинен в убийството на Джордж Флойд в Минеаполис миналата година, отказа да даде показания в процеса си в четвъртък, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Шовин се позова на Петата поправка на американската конституция, защитаваща обвинения от принудително самообвинение. Адвокатът му подчерта, че това е негово решение. Това не е необичаен подход при подобни дела.

45-годишният бял полицай е обвинен в убийство, непредумишлено убийство и умишлено насилие, довело до смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

Афроамериканецът издъхна, докато Шовин държа коляното си на врата му повече от девет минути при арест на 25 май 2020.

Собственици на магазин бяха извикали полиция, след като Флойд, който се оказа под въздействие на наркотици, се беше опитал да си купи цигари с фалшива банкнота от 20 долара.

Смъртта на Флойд (40 г.) предизвика най-голямата вълна от расови вълнения в САЩ от 60-те години на миналия век насам. На много места мирните протести се изродиха в насилие и грабежи.

Съдебният процес ще бъде възобновен в понеделник с пледоариите на обвинението и на защитата. След това съдебните заседатели ще започнат обсъжданията си.

Шовин е застрашен от затвор до 40 години.