Ако третият мандат бъде даден на "Демократична България", ние ще изпълним своя ангажимент. Това заяви пред БНТ Атанас Атанасов, зам.-председател на парламента и съпредседател на "Демократична България". По отношение на евентуална подкрепа на неговата формация към правителство на "Има такъв народ" той бе лаконичен:

"Рибата е в морето, не мога да ви кажа".

Атанасов заяви, че мнозинството, което днес избра за председател на парламента Ива Митева от "Има такъв народ", се е сформирало спонтанно.

"Никой не е договарял кой как ще гласува. Това показва отношението на новоизбраните към управлението на ГЕРБ. ГЕРБ са в изолация, видимо за всички. Мотивацията на различните политически сили сигурно е различна", каза Атанасов.

За пореден път той заяви, че "Демократична България" на никака цена няма да подкрпи какъвто и да е кабинет, излъчен от ГЕРБ.

Атанасов припомни, че "Демократична България" е внесла законопроекти за изменение на Конституцията в главата за съдебната власт, както и в Закона за съдебната власт, НПК и др. Той се обяви за премахване на специалзираните съдилища и прокуратура, както и за КПКОНПИ.

"Ако не успеем в този парламент ще продължим работата си и ще се опитаме да доведем това до край. Законопроектите не са свързани с решаване на персонални въпроси. Принципен подход. Критикували сме години наред прокуратурата. Има различни модели в света и Европа, които могат да бъдат тук приложени", каза Атанасов.

И бе категоричен, че трябва да има мехнизъм за отчетност на главния прокурор.

Атанасов каза още, че "Демократична България" е внесла промени в Изборния кодкес, които до голма степен съвпадат с идеите на "Има такъв народ" по темата.

"Имаме мнго тревожни сигнали за хазната. За последната седмица са изхрачени 1,5 млрд. лв. Утре ще се наложи да поискаме изслушане на финансовия министър. Да видим ГЕРБ докъде са ги докарали. През прозреца на джипката се раздаваха пари за какво ли не, а се оказва, че ще се наложи актуализция и бюджетния дефицит расте", каза още Атанасов.

Той критикува премиерът Бойко Борисов, че си е взел отпуск, за да не дойде утре в парламента и да говори пред депутатите по плана за възстановяване.