Мениджърите на "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" - Жозе Моуриньо и Оле Солскяр, размениха реплики по време и след мача снощи, завършил 3:1 за "червените дяволи".

Двамата се поскараха още по край тъчлинията, но по-интересно е казаното от тях на брифингите.

Повод за индиректния спор е ситуацията през първото полувреме, когато при 0:0 гол на "Юнайтед" беше отменен от рефера Крис Кавана след разглеждане на ВАР.

Причината е, че участвалият в атаката на гостите Скот Мактомини уцели с ръка лицето на Хюн Мин Сон, докато опитваше да се освободи от него. Кореецът се строполи на тревата, а Пол Погба подаде на Единсон Кавани, който простреля Юго Лорис.

Вземането на решение отне около три минути. Първо съдиите на ВАР изглежда не бяха категорични, така Кавана лично отиде на види положението на екрана. Междувременно Сон полежа на терена. След отменянето на попадението Моуриньо и Солскяр, заменил Специалния на "Олд Трафорд" в края на 2018 г., влязоха в лека разправия.

Минута по-късно "Тотнъм" поведе с гол на корейската си звезда.

След края на срещата (пореден обрат за "Юнайтед") треньорите се поздравиха и дори прегърнаха, но норвежецът явно още таеше недоволство, което изказа в интервюто за "Скай спортс".

"Тази игра си отива - рече Солскяр. - Беше абсолютно редовен гол. Не е редно да ни мамят. Нека кажа, че ако моят син лежи три минути на тревата и се нуждае от 10 свои съотборници да му помогнат да стане, няма да получи никаква храна. Не ние бяхме измамени, а съдията."

По начина, по който го правеше неговият ментор сър Алекс Фъргюсън, Оле още преди мача говореше за "мамене". Той използва тази дума за есенния мач между двата отбора на "Олд Трафорд", когато "Тотнъм" записа исторически успех с 6:1. При 1:1 Антони Марсиал беше изгонен, тъй като удари в лицето провокиралия го Ерик Ламела.

"Това бе абсолютна грешка, за която съдията трябваше да ходи да гледа екрана на всичкото отгоре, продължи Солскяр. - Редовен гол. За нещастие реферът реши, че ние не играем футбол. По-точно - ВАР го реши. Аз съм в шок, след като това е нарушение."

Моуриньо не засегна темата пред "Скай" край терена, но не пропусна да направи това на брифинга, явно провокиран от думите на своя опонент. А и както стана ясно двамата отново са се засекли и са продължили да си "общуват".

"Първо, нека ви кажа нещо, започна Жозе, нападайки и журналистите. - Аз съм много, много изненадан, че изобщо не ме питате за нещата, които Оле изговори за Сони. Аз му казах някои неща на Оле, срещнах го преди малко. Представям си какво щеше да стане, ако аз бях казал такова нещо за играча А, В или С от друг отбор. Нямало да позволя на сина си да вечеря...Как да реагирам на това? Много, много съм натъжен. Тъжно е, че не ми задавате въпрос. Тъжно е, че нямате морал да се отнасяте към мен така, както с останалите.

В тази връзка искам да кажа, че Сони е късметлия, че неговият баща е по-добър човек от Оле. Аз съм баща. А един баща винаги трябва да осигурява храна на децата си. Няма значение какво правят те. Ако трябва да крадеш, за да нахраниш семейството си, крадеш. Много, много разочароващо. Както казваме ние в Португалия: хлябът си е хляб, а сиренето - сирене. Да, казах вече на Оле какво мисля за думите му и съм огорчен, че в пет, шест или седем въпроса, вие пренебрегвате значението на неговия коментар."

Моу продължи с това, че е тотално объркан от начина, по който се работи с ВАР във Висшата лига. Той критикува решения с помощта на технологията в почти всеки кръг, а снощи даде примери с двубоите "Фулъм" - "Уулвърхемптън" (0:1) и "Ливърпул" - "Астън Вила" (2:1), в които също имаше доста дискусионни отсъждания.

От своя страна Солскяр даде "назад", явно вече по-смирен:

"Понякога човек изговаря разни неща. Най-важното е, че ние сме колеги и приятели. Преди, след, а понякога и по време на мач можеш да влизаш в спорове, но мисля, че ние имаме уважение един към друг. Изрекох някои думи, които искам да си върна назад. "

Дори в ситуацията на Мактомини и Сон има още спорни моменти, на които анализатори обърнаха внимание. След като е отсъден фаул на шотландеца, не трябва ли той да получи жълт картон, който ще е втори за него, така "Юнайтед" остава с човек по-малко. А миг преди да докосне корееца в лицето, нападателят на "Тотнъм" първи извършва нарушение, като го задържа.

"Ако това е нарушение, най-добре всички да си ходим у дома", заключи пък винаги хапливият Рой Кийн, анализатор в "Скай спортс" за положението на Мактомини и Сон.

Целият сезон във Висшата лига е много лош за ВАР и по време на лятната пауза изглежда ще трябва да се вземат решения как трябва да се тълкуват определени ситуации.

"Явно е трудно за всички, каза още Моуриньо като генерален извод за ВАР. - За нас, за играчите, за самите съдии... Някои решения няма как да ги разбереш. Аз лично вече нищо не разбирам, но това не е мой проблем, не мога аз да го реша. Има си хора в офисите за тази работа. Вече ме е страх да се радвам след гол."

Той на свой ред не пропусна да потърси сметка на съдиите за ситуация, при която Пол Погба трябвало да получи червен картон за удар с лакът, така неговият отбор "нямал късмет". И загубил.