„Аз съм привърженик на стратегията „COVID нула“ - пълното изличаване на пандемията от територията на България.“

Това обясни пред БНР в понеделник пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е избран за депутат от „Демократична България“.

„Това става със стриктни мерки, за кратък период от време - две-три седмици, но после може да отворим всичко. Това е стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията. А не да си играем на пинг-понг. Този тип поход не може да ни позволи в дългосрочен план да победим вируса“, обясни той.

Относно разхлабването на мерките, което започва от днес, д-р Симидчиев уточни, че неговият подход би бил „малко по-устойчиво поведение“, защото промените в броя на болните нагоре или надолу трябва да се проследяват в по-устойчива тенденция, да се изчаква седмица или повече от седмица поне, преди да се предприемат действия.

„Всички ние искаме да се върнем към нормалността, но почти 800 души са в интензивно отделение, а над 10 хиляди са хоспитализираните – това са параметри, които говорят, че здравната система е все така напрегната в момента“, посочи специалистът, като добави, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга.

„На фона на три седмици ръст на случаите започнахме да разхлабваме мерките. Вирусът най харесва да се правят мерки на базата на фейсбук статуси и пиар. Трябват ни ясни, научнобазирани подходи, случаите трябва да се сведат под 10 на ден“, смята д-р Симидчиев.

Вчера премиерът Бойко Борисов зададе нова граница за постигането на колективния имунитет - до края на май. Така измести по-близо и досега амбициозните планове на здравния министър за края на лятото.

Д-р Симидчиев днес коментира, че това няма как да се случи.

„При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет. Позволяваме на вируса активно да се размножава и да се променя, докато ние се опитваме лекичка-полекичка да ваксинираме“, категоричен е пулмологът.

От „Демократична България“ са готови със стратегия за борба с коронавируса, която ще внесат в Народното събрание, съобщи той.

Тя предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение, посочи Симидчиев.

„Да се казва: при еди-колко си заразени се прави еди-какво си. Ясно разписани правила. Хората да имат предвидимост, всички заедно да се хванем за ръце и да намалим инфекциозността на този вирус до под 10 пациенти на ден“, очерта целта пулмологът.

„В рамките на един-два месеца това не може да стане.

Трябва да бъдем доста активни в поведението си към него. Трябва да спрем пандемията и след това да възстановим всичко останало. Кратък период на неща, които познаваме добре. Да направим така, че пандемичният процес наистина да загасне.“