Политическата битка днес не е между ляво и дясно, а между демократи и популисти. Популистите днес в България са президентът Румен Радев и партиите на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!". Те са във възход, но не са победили на изборите, защото традиционните партии заедно имат повече гласове от тях. Така анализира днес пред бТВ следизборното положение в страната бившият президен Росен Плевнелиев.

"Заявката за промяна е повече от ясна и предстои тя да бъде реализирана - каза той. - Трябва всички българи да си дадем сметка какво се случва не само при нас, но и по света. Голямата битка не е между лявото и дясното, а между демократи и популисти. Важно е да разберем това, за да видим следващите стъпки и да видим каква е промяната и ще я има ли". 

Плевнелиев отбеляза, че ГЕРБ е първа политическа сила и нарече това "историческо постижение". Системните партии все още са мнозинство, но антисистемните са във възход според неговата оценка.

Бившият президент охарактеризира първите с това, че "вярват в правила, ценности и институции", а вторите с това, че наричат управляващите "мутри и мафия" и обещават "промяна на системата".

"България има президент популист - Румен  Радев, който казва, че управляващите са мафия и мутри... имаме и три политически субекта в новото Народно събрание - "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България", които бих сложил в категорията на популистките партии. Предстои да видим как ще реализират обещанията си за смяна на системата, така че народът да им повярва", каза Плевнелиев.