"Водим с едни гърди в надбягването с коронавируса, справяме се и с третата вълна, което за мен е професионална гордост."

Така се самооцени пред БНТ в петък все още здравният министър проф. Костадин Ангелов, който вече е избран и за депутат.

Той демонстрира самочувствие и увереност как пандемията е овладяна, повтори, че до края на лятото в България ще имаме колективен имунитет, а ваксинацията в България била като движение на кола по магистрала - не се движела постоянно с една скорост, важното били хората да стигнат здрави до целта.

"Можем да си позволим да разхлабим мерките"

Ангелов потвърди вече известната си теза за българския модел.

"Светът не само говореше, но и в много страни в Европа го прилагаха", заяви той без обаче да обоснове това си твърдение.

За моментната тенденция настоя, че е "много отчетлива".

"Единственото, което ме притеснява, е умората на всички колеги", каза министърът. После добави в характерния си стил:

"Могат да бъдат само горди, че са спасили цялото човечеството."

Според него "можем да си позволим да разхлабваме мерките". В четвъртък Ангелов подписа заповед, с която до края на април се отваря всичко, само ученици по схема и студенти - изцяло, остават в дистанционно обучение.

"Отново съм последователен. Когато са били несъгласни с нас за мерките, сме отстоявали позицията си. Сега при тази тенденция може да си позволим да разхлабим мерките", каза министърът на фона на висока смърност и висок брой на болните с COVID-19 в лечебни заведения.

Той повтори, че ситуацията се следи на 12 часа и били готови веднага да вземат решение при промяна.

"Не сме били никога колебливи, каза още Ангелов, въпреки множеството примери за въведени или отпуснати мерки и часове по-късно ревизирани решения. Един от скорошните - отварянето на големите нехранителни магазини и в края на деня отмяната на отварянето им.

Удължаване на извънредната епидемична обстановка с още месец

Извънредната епидемична обстановка категорично трябва да бъде удължена, докато има и един болен, очаквам главният държавен здравен инспектро да входира предложението си, обяви министърът.

Сегашната изтича на 30 април, предложението ще е за удължаване с още месец.

"С малки крачки, но уверено"

Здравният министър повтори свои често изтъквани аргументи за изоставането на България - което е двойно спрямо средния за ЕС процент на ваксинирани. 

Заложихме на ваксина, която не дойде, каза той.

После даде примера с колата и магистралата. 

Посочи и формулата: "с малки крачки, но уверено".

Мина и през: "поръчали сме ваксини за две Българии".

Накрая завърши с обещанието за колективен имунитет до края на лятото. Това било напълно възможно със сегашните темпове като обяви, че вече за един месец има 500 хил. имунизирани (всъщност те се толкова от началото на ваксинационната кампания, т.е. за повече от три месеца- бел. ред.)

По повод на ситуацията около ваксината на "АстраЗенека" Ангелов обясни, че решение как да се действа при хората, които трябва да получат втора доза от Оксфордския препарат, ще има до края на месеца.

Според него нямало основания за притеснения за втората доза, защото регистрираните случаи на тромбоза били при първото инжектиране на ваксината на "АстраЗенека".

"Разочарован съм от много мои колеги, за съжаление медицината не е в сърцето на всеки, Има интереси, които са търговски, Ние сме се водили само от медицинските показания, само от мнението на експертите", каза той.

И добави: "Няма да позволя щабът и министъреството да се превърнат в заложник на някоя търговска марка".