Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Всичките 15 допинг проби на националите по плуване са отрицателни, а изследваните в австрийска лаборатория хранителни добавки, които са им давани, са чисти.

Това са резултатите от мащабна проверка на федерацията ни по плувни спортове, след като в края на февруари в употреба на анаболния стероид станозолол бяха уличени Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Те бяха огласени на брифинг.

Случаят доведе до поредица от скандали и разделение в средите на "синия спорт". Тогава федерацията обяви, че ще тества останалите национали, участвали в лагери напоследък, както и веществата, които са приемали официално.

"Всички резултати са отрицателни, заяви шефът на българското плуване Георги Аврамчев на пресконференция. - Направихме това, което обещахме. Няма наличие на забранени вещества в добавките. Мисля, че така изчистихме името си и не сме страна в този конфликт. Това не означава, че няма да окажем пълно съдействие на тримата състезатели или на антидопинговия център."

Аврамчев бе "на мушката" на уличените, както и на техни колеги, бивши и настоящи плувци, които го призоваха да подаде оставка, наред с главния треньор Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров.

"Нещата са ясни - никога не са давани и няма да бъдат давани забранени препарати. И Майкъл Фелпс сме виждали да приема добавките си от чашки. Никой никога не е каран насила да взема каквото и да било", добави той.

Вътрешното разследване още не е установило как стероидът е попаднал в организмите на Баблаков, Николов и Панайотов, които най-вероятно ще бъдат наказани за по 4 години и това ще сложи край на кариерите им.

Босът изтъкна успехите на спорта в последните години - поправките на рекорди, участията на големи първенства, спечелените квоти за Олимпийските игри... Добави, че за две години са направени над 200 допинг проби в националния и всичките са били отрицателни.

Минковски каза, че не може да поеме отговорност за нещо, за което не носи вина - по повод призивите да се оттегли. Той за пореден път се присъедини към думите на Аврамчев, че на лагерите на представителния ни отбор не се е случвало нищо нередно.

Тримата хванати със станозолол са наели адвокати и ще си търсят правата, заяви шефът.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.