Гражданите на София ясно са показали на 4 април, че подкрепят исканията на "Демократична България". Това обяви днес председателят на групата Методи Лалов в позиция на обединението на заседанието на Столичния общински съвет.

"Отзвукът от нашите усилия е в безапелационните изборни резултати на територията на цялата столична община. Резултати, които показват ново обществено доверие и ново политическо мнозинство", каза още Лалов.

В момента ГЕРБ-СДС и ВМРО държат мнозинството в СОС, но резултатите от парламентарния вот според ДБ сочат, че е време управляващите да се съобразяват с опозицията. "Демократична България" е първа в столицата на парламентарния вот със 127 хил. гласа, с над 7000 повече от ГЕРБ. Ако обаче броим гласовете на ВМРО (с които ГЕРБ все още са в коалиция в СОС), ДБ пак отстъпва. Поради тази причина и такива сравнения невинаги са напълно уместни.

"Формалното мнозинство днес в СОС е мнозинство на миналото. Време е то да разбере, че колкото повече отказва да се вслуша и възприеме гласа на гражданите, толкова повече градът ще затъва в политическа и управленска криза", коментира Лалов.

Според ДБ техните цели опират до управлението на парите на столичани в три аспекта - по-ефективно, по-прозрачно и по-отчетно.

"Въпреки всички наши усилия, неизменно се сблъскваме с една високомерна стена, невъзприемаща критика или предложения под никаква форма - стената на самодоволното и самодостатъчно мнозинство в СОС.

Историята на демокрацията обаче е доказала, че никоя стена не може да я спре.

На 4 април гражданите на София ясно показаха, че не само са чули, но и подкрепят нашите искания за това столицата да се управлява по нов, модерен, умен и пестелив начин", добави той..