Откритото първенство на Франция по тенис е преносрочено със седмица напред и новите дати са 30 май - 13 юни, съобщиха организаторите на официалния сайт и в социалните мрежи.

Причината за това е третият локдаун, в който страната се намира в момента и който трябва да приключи в средата на май. Идеята за промяната е на кортовете да има повече публика.

Квалификациите ще започнат седмица по-рано - на 23 май.

През миналата година "Ролан Гарос" се проведе през есента, като тенисистите мръзнеха по време на мачовете, особено на тези, които започваха по-късно вечерта. Тогава броят на зрителите бе силно ограничен, на централния корт можеха да присъстват най-много по около 1000 души и то в заключителната фаза.

За промяната се заговори още преди дни и тя предизвика недоволство в тенис средите. Ще трябва да има прекрояване на сезона на клей, но сериозно ще пострада най-вече и без това краткият период, в който са турнирите на трева.

С новите дати "Ролан Гарос" завършва само две седмици преди началото на "Уимбълдън", който отпадна през миналата година.

Сега може да отпаднат подгряващи турнири на трева, като например в Нотингам и Щутгарт, а организаторите им вече заявиха, че може да поискат компенсации от Френската федерация по тенис.