Ирански товарен кораб, за който се смята, че е използван от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, закотвен от години в Червено море до бреговете на Йемен, е бил атакуван. Това съобщи днес иранската държавна телевизия, цитирана от Асошиейтед прес. Телевизията се позовава на чужди медии.

Това е първият коментар на Иран за вчерашното нападение срещу кораба "Савиз", за което се подозира, че е дело на Израел. Това става в момент, когато Иран и световните сили водят във Виена първите преговори за евентуалното връщане на САЩ в ядрената сделка за ядрената програма на Техеран, което показва, че предизвикателствата пред сделката не се ограничават само до преговорите.

Продължителното присъствие на кораба в региона, от 2016 г., неведнъж критикувано от Саудитска Арабия, според западни експерти и ООН е свързано със снабдяването с оръжие и оказване на подкрепа от Иран на шиитските бунтовници хуси в дългогодишния конфликт в Йемен. Техеран отрича да е въоръжавал хусите, макар че, съдейки по бойния арсенал на бунтовниците, изграждането му може да е било подпомогнато от Иран.

Техеран по-рано описваше мисията на "Савиз" като усилия в рамките на "борбата с пиратството" в Червено море и пролива Баб ел Мандеб, които имат ключово значение за международното корабоплаване.

Иранската телевизия цитира публикация във в."Ню Йорк таймс", която се позовава на анонимен американски служител, споделил пред изданието, че Израел е информирал САЩ, че вчера сутринта е извършил атака срещу кораба. Израелски служители отказаха снощи да коментират инцидента пред АП.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче спомена Иран в речта си вчера пред своята партия "Ликуд", след като получи мандат от президента за съставяне на правителство.

"Не трябва да се връщаме към опасната ядрена сделка с Техеран, защото ядрен Иран е екзистенциална заплаха за еврейската държава и е голяма заплаха за сигурността в целия свят", каза Нетаняху.

Полуофициалната иранска агенция Тасним, за която се смята, че е близка до гвардейците на революцията, съобщи за атаката снощи, като заяви, че е имало взрив на експлозиви, прикрепени към корпуса на кораба. Агенцията не обвини никого за атаката.