Банката Credit Suisse заяви във вторник, че ще понесе загуби от 4,4 млрд. швейцарски франка (около 4,7 млрд. щатски долара) от скандала с американския хедж фонд Archegos Capital Management, което накара голямата швейцарска финансова институция да направи основен ремонт в ръководството на своите инвестиционни и рискови подразделения, пише БНР. 

Пострадалата от скандала банка сега очаква да отчете загуба за първото тримесечие от около 900 милиона швейцарски франка. Също така тя обяви, че преустановява плановете си за обратно изкупуване на акции и намалява раздаваните дивиденти с две трети.

Втората по големина швейцарска банка, която се наложи в последно време да разпродаде акции на стойност над 2 млрд. долара, за да прекрати експозицията си към хедж фонда Archegos, заяви, че главният директор по управление на риска Лара Уорнър и Брайън Чин, ръководител на инвестиционното банкиране, се оттеглят след реализираните загуби, съобщава Ройтерс.

"Значителната загуба за бизнеса ни, свързана с фалита на базиран в САЩ хедж фонд, е неприемлива", заяви главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн и допълни: 

"Ще бъдат извлечени сериозни уроци. Credit Suisse остава огромна институция с богата история".

Фалитът на Archegos е вторият голям скандал за Credit Suisse от малко повече от месец след колапса на компанията за финансови услуги Greensill Capital, като акциите на швейцарската банка поевтиняха с цели 25% от 1 март насам.