Белгийските митници са иззели над 27 тона кокаин в пристанище Антверпен от 20 февруари досега, предаде АФП  цитирана от БТА.

Това станало благодарение на разследването на мрежата за криптирани комуникации Sky ECC, използвана от престъпни групи.

Пазарната стойност на конфискуваните наркотици е близо 1,4 милиарда евро, уточниха от прокуратурата в Антверпен. Най-голямото количество е заловено в нощта на 3 срещу 4 април - близо 11 тона кокаин в контейнер. Разследването срещу замесените в случая, продължава.

На 9 март в Белгия бе проведена полицейска операция срещу организираната престъпност. Хайката последва декриптирането от федералната полиция на около 500 милиона съобщения, изпратени чрез защитени телефони, продавани от Sky ECC. Разследването продължи над 2 години.

Претърсванията доведоха до 48 ареста, изземване на оръжие, сумата от 1,2 милиона евро, както и на полицейски униформи.

Разбитата мрежа е обект на разследвания и в други страни. В края на март във Франция бяха повдигнати обвинения срещу петима души, заподозрени в препродажба на криптирани телефони на трафиканти.

Шефът и бивш служител на канадската компания за криптирани телефони Sky Global, чийто продукт е Sky ECC, са обвинени в САЩ по подозрение, че са помагали на наркотрафиканти да защитават комуникациите си.