Опашки от искащи да дадат своя глас на днешните парламентарни избори се извиват из големите градове на Европа. Съобщенията за това заливат социалната мрежа фейсбук. Висока е активността във Великобритания, Испания, Германия и други европейски страни. 

Всичко това - въпреки че в западната част на континента държавите масово празнуват католическия Великден. 

Необичайно голям е броят на желаещите да гласуват в Германия. Там опашки имаше още от отварянето на секциите в 7 ч. Мобилизацията за гласуване е видима, особено след като местни български организации успяха този път да наложат исканията си и да отворят рекорден брой секции - 69 в 51 града. Най-много избирателни секции има във федералните провинции Баден-Вюртемберг, Бавария и Северен Рейн-Вестфалия.

В Германия са отворени рекорден брой секции - 69. Последните съобщения гласят, че местните власти в Берлин и Франкфурт са получили последно предупреждение от полицията, че ако гласуващите не спазват дистанция, секциите може да бъдат затворени по-рано от предварително уговорения час. 

В Барселона пък има опашки и пред двете отворени секции, чака се по около 40 минути на човек, предава кореспондент на бТВ. В Испания са подадени рекорден брой заявления за гласуване - цели 7778. Очакват се струпвания и в столицата Мадрид, както и в други големи градове с българска общност като Валенсия. 

Висока е избирателната активност и в австрийската столица Виена, където са открити 9 избирателни секции, в цяла Австрия те са 17. 

Изглежда, че най-големи са опашките във Великобритания, където на места дори се налага местната полиция да подрежда хората. Според различни твърдения на наши съграждани изчакването за подаването на вота е до 3 часа. 

Пълен хаос в Турция

Изборният ден в Турция започна с хаос и скандали заради декларациите, които трябва да се попълват от всеки български гражданин, решил да гласува в чужбина. Пред изборните секции имаше хора, чакащи да дадат своя глас още преди началото на изборния ден. 

Още в самото начало на изборния ден в секцията в Авджълар СИК трябваше да проведе заседание и да реши къде трябва да се попълват декларациите от тези избиратели, които не са ги попълнили онлайн. С 4 гласа за и 3 против – решението беше това да става предварително, а пред СИК да се полага само подпис. Минути след това решение в секцията пристигнаха застъпници и беше свикано ново заседание на СИК, а решението беше променено – декларациите да се попълват в самата секция. А опашката от гласоподаватели растеше, увеличаваше се и напрежението, съобщава БНР. 

В съседната секция – Гемешли, също се попълват декларации пред СИК. В Газиосманпаша в Истанбул това става отвън в присъствието на член от комисията и застъпник. Проблем е имало и в избирателната секция в квартал в Анкара. В Чорлу, където предварително заявилите за гласуване бяха по близо 2000 души за двете секции, хората само се подписват в секцията. 

Дъждът и пандемията не изплашиха изселниците с български паспорти и от рано сутринта има постоянен поток към секциите. В Авджълар към 11 ч. бяха гласували 300 души, а в генералното ни консулство в Истанбул – едва 100. Заради различните правила в различните секции започна пренасочване на гласоподаватели, където не е толкова натоварено и могат да се попълват декларации отвън. 

350 000 са хората с български паспорти в Турция, които имат право на глас.