Германия и Франция, които играят ролята на посредници в напрежението между Украйна и Русия, призоваха двете страни към сдържаност и за незабавна деескалация, като изразиха загриженост от нарастващия брой нарушения на прекратяването на огъня, предаде Франс прес.

Париж и Берлин потвърдиха снощи "подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна". Дипломатите на двете страни изразяват загриженост от нарастващия брой нарушения на прекратяването на огъня, след като ситуацията в Източна Украйна се стабилизира от юли 2020 г., подчертава се в съвместното изявление на двете западноевропейски страни, които призовават страните в конфликт да покажат сдържаност и да започнат незабавна деескалация.

Те добавиха, че следят "много внимателно ситуацията, особено придвижването на руски сили".

През последните дни американски и украински представители изразиха загриженост от пристигането на хиляди руски войници и военна техника на границата с Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на Киев подкрепата си срещу "руската агресия". Москва е смятана за поддръжник на сепаратистите, макар че Кремъл отхвърля тези твърдения, припомня АФП.

БТА