Пентагонът обяви военна помощ за Украйна в размер на 125 милиона долара, в това число за два стражеви патрулни катера за охрана на териториалните й води, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Останалите 150 милиона долара военна помощ, одобрени от Конгреса за бюджетната 2021 г., няма да бъдат предоставени, докато Държавният департамент и Пентагонът не удостоверят пред Конгреса, че Украйна е постигнала "значителен напредък по ключови реформи в сферата на отбраната тази година", каза министерството на отбраната.

"Министерството насърчава Украйна да продължи да извършва реформи, които укрепват гражданския контрол върху армията, водят до по-голяма прозрачност и отчетност във военната промишленост и доставки и модернизират отбранителния сектор в други ключови области в съгласие с принципите и стандартите на НАТО", добави Пентагонът.

Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и подкрепя проруските бунтовници в Източна Украйна. Конфликтът, вече в седмата си година, отне живота на над 14 000 души и нанесе тежък удар върху украинската промишленост.