Последно - Делян Пеевски няма да е кандидат за депутат на парламентарните избори на 4 април, въпреки че той бе човекът с най-много номинации за листите от структурите на ДПС по места, след почетния лидер Ахмед Доган и председателя на партията Мустафа Карадайъ.

Това се разбира от последната най-после публикувана листа на Движението - в сайта на Районната избирателна комисия в Благоевград. Въпреки че срокът за подаване да на списъците изтече вчера, до 16,30 ч. днес местната РИК не обявяваше решенията си.

В 44-ия парламент Пеевски беше народен представител именно от Благоевград, но през 2017 г. водеше и в Стара Загора. Сега и на двете места начело на списъците на ДПС е Халил Летифов, в Благоевград, следван от Йордан Цонев - тоест залага се на национални фигури в региона. През 2017 г. Движението взе два мандата там (Цонев е водач във Враца - б.р.)

Според източници на Клуб Z самият Пеевски не искал да е кандидат, а окончателно решение, че няма да фигурира в листите е взето малко преди да изтече срокът за регистрации.

Според друга версия ставало въпрос за отстраняването му. Така и така от ДПС не представиха водачите си на листи, официална информация за кандидатите за изборите се черпи до момента от решенията на РИК по места. 

За целия мандат на 44-ото Народно събрание Пеевски се появи веднъж на заседание, но отсъствията му бяха извинени - с изключение на тези от заседания на комисии. Депутатът обаче имаше няколко законодателни инициативи - внесени заедно с негови колеги - всички приети от мнозинството. Той за първи път влезе в 41-вия парламент и оттогава бе неизменно народен представител.