Независими унгарски медии публикуваха вчера отворено писмо с искане правителството на Виктор Орбан да им даде достъп до болници и до медицински персонал, осъждайки "пречките", пред които са изправени в условията на смъртоносна трета вълна на коронавируса в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лекарите и медицинските сестри не са свободни да говорят публично, а пресата няма позволение да влезе в лечебни заведения и ваксинационни центрове, заявяват редактори от 28 вестника и телевизионни канали.

Липсата на информация обаче има сериозни последици, подчертават авторите на писмото. При липса на репортажи за случващото се в болниците много хора все още омаловажават опасността от вируса и не вземат мерки за защита, а това допринася за обостряне на епидемията, пише в писмото.

Позицията на журналистите беше изразена в момент, когато страната с 9,8 милиона население има най-висока смъртност от ковид в света, с 33 починали на 100 000 души за периода на последните 14 дни.

От началото на пандемията Унгария е на второ място по този показател, непосредствено след Чехия с 20 727 починали от ковид.

Към настоящия момент срещу ковид в Унгария са ваксинирани само 20 процента от унгарските граждани.

Анализ на електронния вестник "Валас" обясни това изоставане с броя на нерегистрирани заразени поради малкото извършвани тестове, с наложени твърде късно ограничения и с това, че здравният сектор е недофинансиран и отслабен заради напускане на кадри.

В писмото си журналистите настояват също за организиране на истински пресконференции, където представителите на медиите да могат да задават директно въпросите си.

Болниците са направени за лечение на болни, а не за камери, отговори правителственият говорител Золтан Ковач. Персоналът изпълнява свръхчовешки задачи. Оставете ги да работят, написа Ковач във Фейсбук.

След като се върна на власт през 2010 г. унгарският премиер Виктор Орбан редовно е обвиняван от ЕС и международни организации в нарушения на върховенството на закона.

Много независими медии престанаха да излизат или бяха поети от близки до властта лица. Оцелелите се борят с влошени условия на труд, посочва АФП.