Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/ BioNTech е 100% ефикасна при деца на възраст от 12 до 15 години, обявиха компаниите в прессъобщение в сряда, предаде Ей Би Си.

В проучване с 2260 участници в тази възрастова група никой от получилите доза от истинската ваксина не е развил COVID-19, съобщиха от компаниите.

Осемнадесет от участниците в изследването, които са получили плацебо, са се заразили с вируса.

Ваксината срещу COVID-19 се понася добре от въпросната възрастова група, като участниците изпитват подобен набор от странични ефекти, както при тийнейджърите над 15-годишна възраст и при младите пълнолетни - температура, болки и умора, особено след втората доза.

Според здравните експерти гарантирането на безопасността и ефективността на ваксините при децата ще бъде от решаващо значение за излизането от пандемията. 

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла съобщи в изявление, че се чувства „окуражен“ от данните от клиничните изпитвания и че компанията планира да ги предостави на Американската агенция по храните и лекарствата „през следващите седмици“.

Компанията се надява да започне да ваксинира деца на възраст от 12 до 15 години „преди началото на следващата учебна година“, уточни Бурла.

Миналата седмица Pfizer и BioNTech стартираха глобално проучване за ваксина срещу COVID-19, в което ще участват 4500 деца на възраст между 6 месеца и 11 години.

Израел планира да ваксинира с "Пфайзер"/"Бионтех" и деца между 12-15 г.

Израел планира да поставя ваксината на непълнолетни между 12 и 15-годишна възраст, след като тя бъде одобрена от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), заяви в сряда израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

Провеждайки ваксинацията с най-бързи темпове в целия свят, Израел вече е поставил двете необходими дози на повече от половината от 9,3-милионното си население и започна да отчита спад на заболеваемостта. Страната използва ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Дългосрочните поръчки на дози от препарата обаче срещнаха спънки заради спорове в правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Вчера той обаче обеща да ги реши, заявявайки: "Ако даде Господ, ще продължим да бъдем глобален модел за успех."

Израел е подложен на международни критики, че не прави повече, за да даде възможност на палестинците, живеещи в окупираните територии, да бъдат ваксинирани, при все че националната му кампания е една от най-ефективните и най-бързите в света, отбелязва Ройтерс. Израелските власти казват, че са ваксинирали над 100 000 палестински работници с разрешително за влизане в страната или в еврейски селища на Западния бряг, но, че палестинската автономна власт носи цялостната отговорност за имунизацията в районите под неин контрол.