Твърде рано се разхлабват ограничителните мерки, коментира днес пред БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в НБУ и един от специалистите, разработващи модели за развитието на пандемията от COVID-19

„Връщането на детските градини и началното училище крие голям риск, децата при новия британски вариант се заразяват напълно ефективно, както и възрастните. Сега децата са само 2% от новите случаи, а бяха около 5% преди това, тоест имаше ефект, че ги върнаха вкъщи“, коментира Томов.

Ако се премахнат сегашните ограничения, може до 3-4 седмици хоспитализираните да достигнат 12-15 хиляди, предупреди той.

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове.

Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или в Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи математикът.

Налице е и друг проблем - неефективното ваксиниране, фактът, че много хора нямат намерение да се ваксинират.

„Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее.“

По негови думи британският вариант на вируса е видно по-трудeн за контролиране. 

„Най-малката грешка е отварянето на заведенията в криза, това е най-безопасно. Най-опасното е изобщо сигналът, който подава заповедта - „правете каквото искате“, обобщи той.