Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 333 километра нови ски писти, 133 километра лифтови съоръжения и възможност за увеличаване на дърводобива до 28 пъти. Това предвижда проектът за нов план за управление на НП Пирин, алармира коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" в писмо до медиите.

Еколозите са силно обезпокоени от промените, които за записани в плана, защото те ще нанесат трайни последици върху околната среда. 

Изграждането на допълнителни съоръжения за зимни спортове е планирано още през 2011 година, когато от община Банско поискаха промяна на плана за управление на НП "Пирин". Oбществените обсъждания тогава са инициирани от депутата от ГЕРБ и настоящ кмет на Банско Георги Икономов. Тогавашният министър на спорта Свилен Нейков предлага създаване на работна група, за да се задвижат по-бързо процедурите и да се осъществи искането на Банско и Разлог за промяна на плана за управление на парка. 

"Тази сутрин разговарях с министър Нона Караджова и съм спокоен и оптимист за възможностите за развитие на туризма в региона. Знам едно - богатите общества се грижат за природата си по-добре", коментира Трайчо Трайков, който по онова време беше министър на икономиката. 

Еколозите алармират, че фирмата "Пролес инженеринг", която е автор на проекта "Концепция за развитие на курортно-туристическа локализация „Банско-Разлог-Предел-Добринище", не предоставя достатъчно информация за бъдещите си планове по отношение на туристическата дейност в парка. Фирмата разработва проекта за новия план за управление на НП "Пирин", но според природозащитниците предвидените промени създават голям риск за по-нататъшно унищожаване и застрояване на планината.

"Пролес инженеринг" организира семинар утре (27 ноември), на който ще бъде представена "Част 1 - Описание и оценка на парка" от новия проект. Неправителствени организации, които ще участват в него, посочват, че фирмата не е публикувала необходимата документация на сайта си, която им е необходима за изготвяне на издържана позиция и становище. 

Според еколозите, от получената досега информация описателната част на новия план има за цел да отрече действащия план за управление на Национален парк Пирин от 2004 г., а не да надгради и подобри управлението на парка.

От "За да остане природа в България" обръщат внимание и на факта, че не са предвидени дискусии и обществени обсъждания в големите български градове, където могат да се включат най-много хора, въпреки че Пирин е парк от национално значение и е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. 

Природозащитниците подчертават необходимостта от опазването на националното и световното богатство на Пирин, което според тях е гаранция за дългосрочно устойчиво развитие на района.

Участието в изработването на новия план за управление на Национален парк Пирин със становище или предложение е задължение на всеки гражданин, който се интересува от съдбата на Пирин, призовават еколозите.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.