„Цвете за Таня.“ Така беше наречено поклонението пред паметта на Татяна Лолова, което се състоя в петък в Сатиричния театър, където голямата българска актриса игра през по-голямата част от живота си. Татяна Лолова издъхна преди дни на 87-годишна възраст след тежко боледуване .

Пред театъра се изви опашка от близки, приятели, колеги, почитатели, които чакаха, за да си вземат емоционално сбогом с легендата на българския театър и кино и да се поклонят пред нейния лик.

„Всеки да донесе, който иска, по едно цвете, да оставим цветята там. Ще има една книга, в която всеки може да напише нещо, ние много държим на паметта и това е поредният пример, в който трябва наистина да се смирим, да се огледаме и да си кажем, че живеем кратко на тази земя и е хубаво да дадем всичко от себе си с усмивка.“ Това призова пред БНР преди поклонението директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Освен да оставят цвете хората имаха възможността да си вземат и частица от обичаната актриса под формата на картички с неин автограф.

Вицепрезидентката Илияна Йотова

 

Бившият министър на културата Вежди Рашидов

 

„Един от последните мохикани си отиде, едно поколение излетя“, каза актрисата Мария Статулова, цитирана от бТВ.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов

 

Актьорът Светослав Пеев беше категоричен, че Татяна Лолова е била човек на света, не само на България.

Светослав Пеев

 

„На всичко отгоре беше и много талантлива. Да не говорим каква красавица беше. Тя и накрая си остана една красива жена за своята възраст. Като млада беше уникално красиво същество. Отива си един човек, една индивидуалност, неповторим човек“, сподели той.

Кметицата на София Йорданка Фандъкова нарече Татяна Лолова „слънце, което никога няма да я напусне“.

 

Сред дошлите да отдадат последна почит към Татяна Лолова беше и столичната кметица Йорданка Фандъкова.



„Днес се покланяме пред нейната памет, пред нейния талант и изкуството. Една от най-обичаните български актриси си отиде, но ни остави усмивката си. Тази усмивка винаги ще бъде с нас и мисля, че всички българи ще я запомним с това и ще продължим да се усмихваме, когато я видим в нейните прекрасни роли“, каза Фандъкова.

„Вулкан беше - изригваше. Такива хора се помнят много дълго. Изключителна жена, а да не говорим за таланта ѝ. От изчезващия вид – такъв човек“, каза Вежди Рашидов.

Погребението на голямата актриса ще се състои в тесен семеен кръг.

Мария Грубешлиева, дъщерята на Стоянка Мутафова